16:03 / 23.03.2020.

Autor: Hina

Split - četiri novooboljela od koronavirusa

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Trenutačno je u karanteni u toj županiji 51-na osoba od kojih je 31 hrvatski državljanin.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji četiri su novooboljela od koronavirusa i sada ih je ukupno 14, od kojih je osam u Splitu, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare predsjednik županijskog Stožera civilne zaštite Luka Brčić.

Trenutačno je u karanteni u toj županiji 51-na osoba, od kojih su 31 državljani Hrvatske, dodao je.

- Zahvaljujem Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) što se jutros angažirala te smo u Spaladium areni namjestili i opremili 200 kreveta kao rezervni smještaj za blaže oboljele, rekao je Brčić.

Pozvao je da se ne širi panika u javnosti i lažne vijesti.

Podsjetio je da su tržnice zatvorene ali, istaknuo je, ljekarne te prodavaonice kruha i mlijeka te ostalih prehrambenih artikala mogu i dalje raditi, bez obzira na to nalaze li se neposredno uz tržnicu ili na njoj.

Brčić je najavio da će za nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji biti dovoljno zaštitnih maski.

Objasnio je da je županijski Stožer civilne zaštite, koordinirano s Nacionalnim stožerom CZ, u nabavci maski i ostalih antivirusnih kompleta bio orijentiran da je "najnužnije, najpotrebnije opskrbiti zdravstvene ustanove i zdravstvene djelatnike, i to se i dalje čini."

- Splitska ustanova DES i tvrtka Galeb iz Omiša ubrzano rade na proizvodnji zaštitnih maski i ostalih sredstava koja će nas štititi od ove nepogode i već za nekoliko dana imat ćemo dovoljan broj maski na području Splitsko-dalmatinske županije, poručio je Brčić.

Objasnio je da oni koji su upućeni u mjesta izvan svojeg boravišta i stanovanja zbog medicinskih razloga mogu doći do svoje zdravstvene skrbi i liječnika te je potrebno da imaju medicinske nalaze.

- Svi oni na koje se ne odnose odredbe o zabrani odlaska iz mjesta prebivališta i stanovanja u drugo mjesto, kao što su, primjerice, zdravstveni djelatnici, policijski službenici, novinari - preko Stožera Splitsko-dalmatinske županije dobit će propusnicu, kazao je Brčić.

Dodao je da se građevinski radovi mogu odvijati, ali svi oni koji izvode takve radove moraju se strogo pridržavati odredbi i naputaka Stožera s nacionalne, županijske, gradske i općinske razine.

- Stožer Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije tiskao je mnogo letaka upravo da bi ljudima sugerirali kako se ponašati. Nitko - bilo pojedinac, bilo vlasnik, upravitelj tvrtke ili institucije - nije aboliran od odgovornosti, poručio je Brčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!