Druženja i zabave za blagdane brzo došli na naplatu

19:52 / 29.12.2021.

Autor: Margareta Jozinović/V.K./Dnenvnik/IMS/HRT

Split: Druženja i zabave za božićne blagdane brzo došli na naplatu

Split: Druženja i zabave za božićne blagdane brzo došli na naplatu

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

U Splitsko-dalmatinskoj županiji druženja i zabave za božićne blagdane brzo su došli na naplatu. Najviše to osjete u splitskom KBC-u u kojem ionako nema predaha.

- Bojim se da će to biti odraz novog soja virusa i ponašanja kako je i bilo - kao da nema pandemije. Broj bolesnika u KBC-u raste, sad je to zadnjih dana ozbiljan porast. Već šest tjedana smo bili između 170 i 180 bolesnika na dnevnoj bazi, a sada smo to prešli u zadnja dva dana, naglašava prim. prof. dr. sc. Ivo Ivić, dr. med.predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

I dok zaraza bukti, sinjski gradonačelnik za novogodišnji doček u, kako kaže, slobodan grad poziva sve Dalmatince. Doktor Ivić jasno mu odgovara.

- Rezultat toga će na kraju biti respiratori i pogrebi.Nema proslava, nema okupljanja. Treba nositi masku i trčati na cijepljenje, govori prim. prof. dr. sc. Ivo Ivić, dr. Med., predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Na cijepljenje, ali i odgovornost u novogodišnjoj noći poziva i ministar Beroš. Poziv Mire Bulja osuđuje. 

- Republika Hrvatska je slobodna zemlja već dugo i nema okupiranih područja i ta sloboda na koju se netko poziva je sloboda širenja virusa. Pozivanje na masovna okupljanja u vrijeme globalne pandemije kada mnoge zemlje u Europi zatvaraju se ponovno je krajnje neodgovorno i ne pokazuje brigu za živote naših sugrađana, govori Vili Beroš, ministar zdravstva.

Iako je predsjednik Republike posljednjih tjedana relativizirao COVID potvrde, one se na ulazu u Pantovčak ipak provjeravaju.

Zbog COVID potvrda i zaštite zdravlja mnogi su se i danas cijepili na Zagrebačkom velesajmu.

- Naravno da je važno dobiti treću dozu, ali mi još uvijek imamo jako puno ljudi koji se nisu cijepili prvom dozom i mi njih pozivamo i očekujemo da nam dođu, govori Lucija Šarčević, dr. Med., voditeljica smjene punkta za cijepljenje Velesajam.

Jer u bolničkim krevetima i dalje leže većinom necijepljeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!