Split: Gradsko vijeće izglasalo rekordan proračun od 1,8 milijardi kuna

15.12.2022.

07:30

Autor: Hina/HRT/A.S.

Rekordan proračun od 1,8 milijardi kuna

Rekordan proračun od 1,8 milijardi kuna

Foto: Miroslav Lelas / Pixsell

Splitsko Gradsko vijeće je u noći sa srijede na četvrtak prihvatilo proračun za sljedeću godinu u iznosu 1,8 milijardi kuna (239 milijuna eura) što je rekordan proračun za taj grad, koji predviđa ulaganja poput sanacije Karepovca. 

- Proračun za iduću godinu najveći je kojeg je Grada Split ikad imao, a jedan od razloga je što ćemo iduće godine raditi na puno velikih projekata - sanaciji Karepovca, početku izgradnje tehnološkog parka Dračevac, početku izgradnje plaže Žnjan, rekao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak na sjednici Gradskog vijeća. Dodao je da se njime predviđa i početak izgradnje nekoliko vrtića, obnova više škola i dvorana, a tu su i sredstva za rast plaća odgojiteljicama u vrtićima te zaposlenicima Gradske uprave i drugih gradskih institucija.

Za prijedlog proračuna glasovalo je 17 vijećnika, a 12 ih je bilo protiv, no to je bila dovoljan broj glasova da se proračun usvoji.

U višesatnoj raspravi oporbeni vijećnici su povremeno žestoko kritizirali predloženi proračun ističući da je on prenapuhan i nerealan.

Vijećnica Domovinskog pokreta Lidija Bekavac upozorila je kako će se prema podacima iz proračuna za sljedeću godinu i projekcijama za 2024. i 2025. godinu, Split kreditima zadužiti oko 100 milijuna eura. Vijećnica HDZ-a Ivana Relat ocijenila je kako je proračun za sljedeću godinu vrtoglavo visok, prenapuhan i nerealan.

U raspravi su se čula upozorenja upućena gradonačelniku Ivici Puljku da je takav proračun rizičan i za građane i za njega jer će, kao je istaknuto, doći u neugodnu situaciju ako se ne realizira taj proračun.Puljak je poručio kako vjeruje da će prihvaćeni proračun pridonijeti razvoju Splita.

Splitski proračun najvažnija je točka dnevnog reda sjednice vijeća. Izglasan je u četvrtak, nešto iza ponoći, nakon čega su vijećnici nastavili s radom.

Uz proračun za iduću godinu prihvaćene su i projekcije proračuna za 2024. godinu u iznosu od 233 milijuna eura i za 2025. godinu u iznosu od 224 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!