Istraga zbog smrti 18 korisnika Doma za starije i nemoćne u Splitu

11.11.2022.

Zadnja izmjena 18:27

Autor: M.M./HRT/Hina

Istrage protiv troje okrivljenika zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi

Istrage protiv troje okrivljenika zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Općinsko državno odvjetništvo u Split otvorilo je istragu protiv tri osobe zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi - ravnatelja splitskog Doma za starije i nemoćne, glavne medicinske sestre i liječnice u Domu, gdje je tijekom epidemije COVID-a umrlo 18 korisnika.

U priopćenju splitskog Općinskog državnog odvjetništva u petak navodi se kako postoji osnovana sumnja da su "okrivljenici od 11. ožujka 2020., odnosno od proglašenja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 Odlukom Ministarstva zdravstva RH, do 7. travnja 2020. u Splitu, počinili navedeno kazneno djelo".

Osnovano se sumnja da su to kazneno djelo počinili prvookrivljeni ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe, drugookrivljenica glavna medicinska sestra u tom Domu i ujedno voditeljica odjela za brigu o zdravlju, pojačanu njegu i rehabilitaciju, te trećeokrivljenica, doktorica opće medicine koja liječi korisnike smještene u domu.

"Postoji osnovana sumnja da nisu poduzeli radnje za rano otkrivanje infekcije te nisu pravodobno prijavili nadležnoj epidemiološkoj službi pojavu temperature i drugih simptoma koji su mogli upućivati na infekciju virusom SARS-Cov-2 kod korisnika, točnije bolesnika s povećanim rizikom obolijevanja, tog doma u jednom objektu.

Sumnja se i da nisu u potpunosti ograničili kretanje korisnika i djelatnika unutar ustanove, niti su kao članovi navedenog povjerenstva, sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija, imenovali tim za kontrolu bolničkih infekcija. Tim je to koji svakodnevno provodi, prati i nadzire mjere sprječavanja, suzbijanja i kontrole infekcija povezanih s bolničkom skrbi te nadzire provedbu preporuka, lakomisleno smatrajući kako time neće izazvati opasnost po djelatnike i korisnike doma", navedeno je, uz ostalo, u priopćenju ODO-a na službeni internetskim stranicama DORH-a.

Uslijed svih propusta koje je počinilo troje okrivljenika, dodaje ODO, 15 djelatnika i 59 korisnika splitskog Doma zaraženo je virusom COVID-19, od kojih je 18 korisnika umrlo zbog komplikacija uzrokovanih zarazom. 

Ministar Beroš o istrazi

Istragu je komentirao ministar zdravstva Vili Beroš. 

Prije dvije i pol godine, Beroš je poslao zdravstvenu inspekciju koja tada nije utvrdila nepravilnosti ni propuste u postupanju zdravstvenih djelatnika Doma za starije i nemoćne. U objedinjenom izvještaju ministarstava zdravstva i socijalne skrbi obrazloženo je kako nitko nije kriv za smrt štićenika doma, odnosno da je "virus kriv za izbijanje zaraze i pomor starijih građana u domu.

Upitan za komentar, Beroš je danas rekao kako se sjeća da je zdravstvena inspekcija bila dolje, da su tražili određene podatke i donijeli svoje mišjenje.

- Nitko nije nepogrešiv, s tim da ovim ne želim prejudicirati ništa drugo. Dobro je da institucije rade svoj posao, to pozdravljam, vidjet ćemo kakav će biti nalaz, rekao je Beroš o istrazi DORH-a.

Objasnio je i da DORH i zdravstvena inspekcija sagledavaju različite stvari i kada bude dostupa nalaz DORH-a, moći će se komparirati određene elemente.

Rekao je i da ostaje pri svojoj tadašnjoj izjavi da je kriv virus.

- Načelno je virus bio kriv, to je bio početak epidemije i to sam rekao nakon brojnih inzistiranja da se utvrdi jedan krivac, objasnio je Beroš dodavši kako je bilo nemoguće utvrditi jednog krivca za proboj virus u dom za starije u trenutku širenja epidemije.

Ustvrdio je i kako Split nije bio jedino središte u europskim razmjerima u kojemu su domovi za starije postali središte širenja epidemije sa smrtnim posljedicama.

- Rekao sam da je virus kriv, a ako postoje druge okolnosti, one će se istražiti i vidjeti. Ne bih mijenjao svoju tadašnju izjavu, rekao je Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!