Split: Izglasan rebalans gradskog proračuna za 2021.

29.10.2021.

12:58

Autor: Hina/HRT

Ivica Puljak, arhivska fotografija

Ivica Puljak, arhivska fotografija

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Splitsko Gradsko vijeće u petak je izglasalo rebalans gradskog proračuna za 2021. godinu s obzirom na to da je u minusu od 130 milijuna kuna, za koliko su veći rashodi od planiranih prihoda.

Rebalans je podržalo 17 vijećnika, što je natpolovična većina od ukupno 31 vijećnika od kojih je na sjednici bilo nazočno njih 29, a 12 vijećnika je glasalo protiv rebalansa.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je zadovoljstvo prihvaćanjem rebalansa proračuna, rekavši kako to znači da su vijećnici shvatili u kakvoj se situaciji nalazi Grad Split. Zamjerio je prethodnoj gradskoj vlasti da je ovogodišnji proračun kreirala s nerealnim prihodima.

Likvidnost grada nije ugrožena, kao ni plaće i projekti

- Rashode je bilo vrlo teško zaustaviti te je nastao minus od 130 milijuna kuna, no likvidnost Grada nije neugrožena, a nisu ugrožene ni isplate plaća ni projekti, rekao je Puljak novinarima.

Objasnio je da se od 130 milijuna kuna proračunskog minusa, među ostalim, 40 milijuna kuna odnosi na gradsko odlagalište Karepovac i činjenicu da taj iznosi mora biti u proračunu ove godine iako neće biti potrošen, no mora biti u proračunu zbog javne nabave.

Osim toga, napomenuo je Puljak, 40 milijuna kuna je kredit koji se mora vratiti državi. "Radi se o tzv. COVID kreditu i pokušat ćemo razgovarati da se taj iznos refinancira i vrati državi kroz idućih nekoliko godina", kazao je.

Dodao je da se preostali ovogodišnji proračunski minus treba sanirati u sljedećih nekoliko godina, tako da razvoj grada neće biti doveden u pitanje.

Grad će se zbog minusa morati dodatno zadužiti

Potvrdno je odgovorio na pitanje hoće li se Split dodatno zadužiti.

- Grad će se morati dodatno zadužiti zbog tog minusa, ali vrlo vjerojatno i zbog projekata koje budemo morali raditi sljedeće godine, rekao je Puljak.

- Mi mislimo sljedeći proračun realno planirati, jer nismo populisti i nećemo se baviti lažnim obećanjima i vrlo ćemo jasno objasniti koliko imamo prihoda, a koliko rashoda, dok ćemo za izgradnju škola, vrtića i dvorana iduće godine predložiti kredite, poručio je. Ustvrdio je da će to biti dugoročna zaduženja za razvoj grada.

Inače, sjednica splitskog Gradskog vijeća nastavak je sjednice prekinute prošli četvrtak, na kojoj je Puljak otkazao daljnju suradnju dvojci SDP-ovih vijećnika, što je značilo raspad vladajuće većine u Splitu jer je gradonačelnik ostao s manjinskom potporom od 15 vijećnika.

Puljak je danas rekao kako mu je drago što su dvojica SDP-ovih vijećnika podržali rebalans proračuna, iako više nisu dio programske suradnje.

Vijećnici HDZ-a, koji su glasovali protiv rebalansa, zamjerili su SDP-ovim vijećnicima što su glasovali za rebalans proračuna iako im je gradonačelnik Puljak otkazao suradnju.

HDZ: SDP-ovci igrokazom pokazali pravo lice

- Kolege iz SDP-a, koji su danas podržali rebalans proračuna, prošli su tjedan govorili žestoko protiv gradonačelnika Puljka. To je igrokaz u kojem su SDP-ovci pokazali svoje pravo lice i da su uz vlast iako im je gradonačelnik otkazao suradnju, kazao je HDZ-ov vijećnik Jakša Balov.

Vijećnik SDP-a Davor Matijević izjavio je su dva SDP-ova vijećnika "nesvrstani" - niti su vlast, niti oporba.

Mi ćemo i dalje podupirati sve što je dobro za Grad Split i nećemo sudjelovati u pustim prepucavanjima, rekao je Matijević.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!