Split: Javna nabava u sklopu projekta uspostave učinkovitijeg prometnog sustava

22.08.2022.

20:26

Autor: V.K./HRT/Hina

Inteligentni prometni sustavi

Inteligentni prometni sustavi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Grad Split pokrenuo je postupak javne nabave vrijedan 96 milijuna kuna u sklopu projekta "Uvođenje inteligentnih transportnih sustava na funkcionalnom prometnom području grada Splita", radi uspostave učinkovitijeg prometnog sustava, izvijestili su u ponedjeljak iz Gradske uprave.

Inteligentni transportni sustavi (ITS), kako je navedeno, predstavljaju upravljačku i informacijsko-komunikacijsku nadgradnju klasičnog sustava prometa koji će na području grada Splita pridonijeti stvaranju učinkovitijeg prometnog sustava odnosno povećanju sigurnosti, produktivnosti, prometne efikasnosti i održivosti te smanjenju prometnih zagušenja.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a trajat će 32 mjeseca.

Aktivnosti sadrže niz aplikativnih infrastrukturnih rješenja za upravljanje prometom putem semaforskog sustava, video nadzor prometa, razvoj i implementaciju mobilne aplikacije za informiranje putnika te za informiranje vozača putem izmjenjivih prometnih znakova kao i uspostavu Centra za kontrolu i nadzor prometa, navodi se u priopćenje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!