09:55 / 24.03.2020.

Autor: M.M./Hina/PU zagrebačka

Split: Kontrola policije usporila promet

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od Splita do Trogira postavila je tri punkta zbog čega su na cestama oko grada nastale gužve, pa građane moli za strpljenje.
Na području cijele Hrvatske od ponoći je započelo nadziranje provedbe Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka koju je donio Stožer civilne zaštite RH u cilju smanjenja mogućnosti širenja zaraze koronavirusom.

Splitska policija od sinoć je počela provoditi odluku o zabrani . Od Splita do Trogira postavila je tri punkta zbog čega su na cestama oko grada nastale gužve, pa građane moli za strpljenje.

- Koronavirus u Hrvatskoj - najnovije informacije   
- Mjere protiv kršenja samoizolacije i lažnih vijesti   

Policija je na sve prilaze Splitu postavila punktove, zaustavlja se doslovno svako vozilo, a primjerice samo od Trogira do Splita postoje tri punkta na kojima se zaustavljaju vozila.

Odluku je jučer donio Nacionalni stožer civilne zaštite, a policija građane podsjeća da je mjera donesena radi smanjenja mogućnosti širenja bolesti te apeliraju da je se svi dosljedno pridržavaju.

- Kako bi svi zajedno spriječili širenje bolesti, dnevne migracije se moraju svesti na najmanju moguću mjeru, a to znači dosljedno pridržavanje odluke, radi čega je odgovornost na građanima da poštuju zabranu, te da napuštaju mjesta prebivališta i stalnog boravka samo i isključivo uz potvrdu koja je izdana od nadležnog tijela. Policijski službenici su na prilaznim pravcima gradova gdje nadziru provođenje odluke zbog čega postoji mogućnost većih kolona i zastoja, a prednost prolaza imat ćei samo vozila žurnih službi. Molimo pratite upute, savjete i zapovijedi policijskih službenika na terenu, poručila je glasnogovornica splitske policije Antonela Lolić.

Osim nadzora provedbe odluke stožera policija ima pune ruke posla jer uz svakodnevne zadaće kontroliraju i sve prekršitelje samoizolacije i karantene, pa su tako u protekla 24 sata, do sinoć u 22 sata, imali 14 osoba koji su kršili mjeru samoizolacije za područje cijele policijske uprave.

I na području Policijske uprave zagrebačke započelo je nadziranje provedbe Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, zbog čega postoji mogućnost stvaranja gužvi.

Osobama za koje se utvrdi da ne posjeduju valjane propusnice i ne ispunjavaju pretpostavke za napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka izdati će se upozorenje i naredba da postupe po odredbama Odluke te će se poduzimati ostale Zakonom raspoložive mjere u suradnji s nadležnom Službom za inspekciju civilne zaštite u Ravnateljstvu civilne zaštite.

Osim toga, osobe će se provjeravati i u evidencijama s ciljem provjere da li im je eventualno izrečena mjera samoizolacije i da li se striktno provode mjere socijalnog distanciranja.

U slučaju kršenja mjera samoizolacije obavijestiti će nadležno tijelo Državnog inspektorata.

Osobama koje se vraćaju u svoje mjesto prebivališta ili stalnog boravka omogućiti će se njihov povratak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!