Split: Ministrica Tramišak dodijelila 15 ugovora za razvoj otoka

15:49 / 09.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Svečano su uručeni ugovori iz Programa razvoja otoka

Svečano su uručeni ugovori iz Programa razvoja otoka

Foto: Miroslav Lelas / Pixsell

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u četvrtak je u zgradi Splitsko-dalmatinske županije korisnicima uručila 15 ugovora iz Programa razvoja otoka, kojim će se financirati mali kapitalni infrastrukturni projekti.

Taj program Ministarstvo provodi jednom godišnje, a cilj mu je omogućiti otočnim zajednicama realizaciju malih kapitalnih infrastrukturnih projekata čime se sustavno nastoje umanjivi regionalne razvojne nejednakosti i različitosti na području Republike Hrvatske.

Ove je godine odabrano ukupno 56 projekata - uz 15 projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji, za financiranje je odabran još 41 projekt otoka u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

- Ovo su sredstva i ulaganja u onu malu životnu komunalnu infrastrukturu koja olakšava svakodnevni život. Otočanima se uljepšavaju njihova naselja i na neki način podiže stupanj razvoja, ali znamo da su potrebe života na otocima i puno veće, rekla je Tramišak.

Istaknula je kako će, uz državna sredstva, na raspolaganju biti ukupno 150 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, jer je Integrirani teritorijalni program za otoke u razdoblju od 2021. do 2027. godine jedan od programa predviđenih za financiranje u novom programskom razdoblju Europske unije.

Ovaj Program razvoja otoka, istaknula je Tramišak, imao je rekordan broj prijava.

- Prijava je sve više i više, kako jedinica lokalne samouprave, tako i gospodarstvenika, pa ih je ove godine bilo više od 500. To nam je znak da te programe trebamo dalje jačati i povećavati, poručila je.

U državnom proračunu za 2022. godinu je za Program razvoja otoka planirano 17,6 milijuna kuna.

Među odabranim projektima u Splitsko-dalmatinskoj županiji najveći mogući iznos od 450 tisuća kuna osiguran je za dovršetak dogradnje Klesarske škole Pučišća na otoku Braču, rekonstrukciju i energetsku obnovu objekta u poslovnoj zoni Vis (Starine), uređenje igrališta uz dječji vrtić u Bolu na Braču te drugu fazu izgradnje i opremanja parka Borići u Nerežišćima. Ostali će se projekti biti financirani s iznosima od 105 do 420 tisuća kuna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!