22:47 / 08.06.2019.

Autor: M.Š./Hina

Split: Mirni prosvjed protiv obveznog cijepljenja

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mirnim prosvjedom građana, u Splitu je u subotu obilježen Međunarodni dan svjesnosti o osobama oštećenim cjepivom
Mirnim prosvjedom građana, u Splitu je u subotu obilježen Međunarodni dan svjesnosti o osobama oštećenim cjepivom, a sudionici su poručili kako cijepljenje u Hrvatskoj ne treba biti obveza već dobrovoljni pristanak uz prethodno informiranje o njegovim posljedicama.

Okupljanje je organizirala Hrvatska udruga roditelja i aktivista (HURA), poseban gost bio je Britanac Andrew Wakefield, kontroverzni liječnik kojem je oduzeta licenca, a  koji se protivi cijepljenju dovodeći ga u vezu s autizmom.

Govornici su, međutim,  svojim istupima stali u njegovu obranu ističući da je izvrgnut medijskom ličnu.

Sudionici prosvjeda nosili su majice i transparente s porukama kojima se upozorava na posljedice cijepljenja: "Prijavi nuspojavu," "Mama a i tata donose odluku," "Stop uvozu neprimjerenog cjepiva", "Ovo su naša djeca," "Leukemija je smrt".

Predsjednica HURA-e Alma Demirović je istaknula kako je u Hrvatskoj na snazi obveza cijepljenja, a iz te obveze krše se neka temeljna ljudska prava, posebice "pravo na potpunu informiranost o cijepljenju".

- Cijepljenje ne može biti zakonska obaveza pod prijetnjom diskriminacije, novčane kazne i drugih oblik kršenja ljudskih prava, rekla je Demirović.

HURA se, ističe, zalaže "ne za ukidanje cijepljenja niti za njegovu zabranu, nego da ono u Hrvatskoj bude navedeno u formi preporuke".

- Cijepljenje treba biti dobrovoljno, a ne prisilno, naglasila je Demirović.

Andrew Wakefield je istaknuo kako stanovnici Hrvatske moraju imati kontrolu nad svojim tijelom i tijelom svoje djece.

- Medicinska arogancija uspostavila je nadmoć nad ospicama, medicina sad izgleda neuspjelo. Ta ista propala medicinska arogancija nema pravo određivati da vaša djeca budu prisilno cijepljena protiv vaše odluke. Morate zahtijevati potpuni informirani pristanak na cijepljenje jer vaša djeca nisu vlasništvo države, rekao je Wakefield obraćajući se nazočnim na splitskom Trgu Gaje Bulata ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Poručio je i kako je, želi li bilo koji liječnik iz Hrvatske debatirati s njim o cjepivima, on spreman te je do sutra u Hrvatskoj.

Doktorica Lidija Gajski je u svome govoru stala u obranu Wakefielda istaknuvši kako se protiv njega vodi haranga gdje godi se pojavi.

- Hrvatska je, naravno, na toj liniji. Medicinska struka poziva na bojkot današnjeg skupa. Pobunio se i zbor znanstvenih novinara, Gotovo sva glasila objavila su dolazak Andrewa Wakefielda, kazala je Gajski. 
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!