Na splitskim Prokurativama u nedjelju je održan Gastroadvent, na kojemu su poslužena jela iz mora izazvala veliki interes Splićana, a drugu svijeću na gastro-adventskom vijencu zapalili su novinari splitskih portala.
07.12.2025.
15:18
Autor: M.Z./HRT/Hina
Na splitskim Prokurativama u nedjelju je održan Gastroadvent, na kojemu su poslužena jela iz mora izazvala veliki interes Splićana, a drugu svijeću na gastro-adventskom vijencu zapalili su novinari splitskih portala.
Ovogodišnji slogan "Neka ocean diše" motiviran je Trećom UN-ovom konferencijom u Nici i Europskim paktom o oceanima kojima je cilj obnova zdravlja mora i oceana, rekla je organizatorica Gastroadventa nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić.
More je, istaknula je, riznica za sve koji se bave dijetetikom i osmišljavaju jelovnike za osobe s narušenim zdravljem, te su blagodati svih plodova mora velike pogotovo kada su u pitanju autoimune bolesti. Ove godine na Gastroadventu je posebni naglasak bio na biljki posidoniji, algama i plodovima mora.
- More nas hrani i vrhunska gastronomija je nezamisliva bez hrane koju more daje. To nije samo hrana već je lijek. Lijepa crvena boja škampi, kozica, lososa, trlje, kokota i drugih ružičastih biljaka i morskih bića potječe od astaksantina što je najsnažniji antioksidans. On štiti naše stanice od oksidativnog stresa, a bolje se razumije ako kažemo da štiti od karcinoma, objasnila je Martinić.
Na Gastroadventu se već 16 godina predstavlja dalmatinska gastronomija, lokalni sastojci i tradicionalni recepti.
Ovogodišnji su, među ostalima, podržali Hrvatska udruga privatnih brodara te splitska i županijska Turistička zajednica.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora