16:10 / 29.06.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Split neće platiti 650 milijuna kn u slučaju Spaladium arene

Spaladium arena

Spaladium arena

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Grad Split neće morati platiti 650 milijuna kuna obveza tvrtke Sportski grad -Tvrtke posebnih namjena (TPN) koja je upravljala Spaladium arenom, izvijestio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak nakon što je Visoki trgovački sud RH potvrdio takvu presudu Trgovačkog suda u Zagrebu.


"Možemo objaviti veliku vijest za Grad Split i njegove građane - nećemo platiti 650 milijuna kuna obveza privatne tvrtke prema bankama u slučaju Spaladium arene", rekao je Puljak na konferenciji za novinare.


Istaknuo je kako je Visoki Trgovački sud RH presudio da "odbija kao neosnovanu žalbu ERSTE banke, UniCredit banke i Sportskog grada TPN d.o.o. u stečaju, te je potvrdio presudu Trgovačkog suda u Zagrebu iz 2019. godine kojom je poništena arbitraža iz 2016. godine."


Trgovački sud u Zagrebu je u vezi sa Spaladium arenom 2019. nepravomoćno donio odluku kojom se poništava raniji pravorijek Arbitražnog suda pri Hrvatskoj gospodarskoj komori iz 2016. po kojem Grad treba bankama namiriti iznos od 53 milijun eura s kamatama.

Ivica Puljak

Ivica Puljak

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Izvijestivši danas o presudi Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, kojom je potvrđena presuda Trgovačkog suda u Zagrebu, Puljak je posebice zahvalio ovlaštenom pregovaraču Grada Splita u ovom projektu Dejanu Kružiću i odvjetniku Grada Splita Kruni Peronji.


"Zahvaljujem im na iznimno uspješno vođenju spora za poništavanje arbitraže koji je trajao više od četiri godine i u konačnici otklonio veliki teret s Grada Splita i građana Splita", rekao je Puljak. Po njegovim riječima, uspjeh je tim veći pošto u ovako kompliciranom arbitražnom postupku vjerojatnost uspjeha bila je manja od jedan posto.


"U povijesti Splita ovaj će arbitražni predmet možda ostati zapisan kao najveći kako po vrijednosti spora tako i po ogromnim posljedicama koje su bile moguće za Grad i građane, a očito je da sad neće biti tih posljedica. Bio je u opasnosti cijeli proračun Grada Splita i nemogućnost financiranja vrtića, škola i ostalih stvari koje se financiraju iz proračuna, sad je ta opasnost otklonjena", istaknuo je Puljak.


Peronja: Vidjet ćemo što će dalje poduzimati banke


Odvjetnik Grada Splita Kruno Peronja je rekao kako presuda Visokog Trgovačkog suda RH znači da "nije raskinut ugovor o javno-privatnom partnerstvu i da Grad Split nema nikakvu obvezu koja mu je bila nametnuta arbitražnim pravorijekom da se obveze koje ima tvrtka Sportski grad TPN u stečaju prema bankama prenesu na Grad Split." Dodao je kako ova presuda potvrđuje da Grad Split u ovom postupku nije dužan ni lipe.


Odvjetnik Peronja je dometnuo kako će se vidjeti "što će i koje će korake dalje poduzimati banke".  "Ne raspolaganju su im izvanredni pravni lijekovi, ali ponavljam to je sad odluka druge strane u postupku koja je izgubila ovaj spor što će i kako dalje poduzimati", rekao je Peronja. Na upit je li moguća revizija, Peronja je odgovorio potvrdno.


Puljak: Nije predviđen sastanak s Plenkovićem


Puljak je rekao kako će predstavnike stranaka s kojim pregovara o uspostavi većine u splitskom Gradskom vijeću izvijestiti o ovoj odluci Visokog trgovačkog suda RH rekavši kako će završetak projekta Spaladium arene biti jedan od prioriteta djelovanja većine u Gradskom vijeću, a za koju vjeruje da će uskoro biti uspostavljena.


Na upit hoće li se sutra s premijerom Andrejom Plenkovićem, koji dolazi u Split, sastati u pogledu ovih novih okolnosti u vezi sa Spaladium arenom, Puljak je kazao kao sastanak nije predviđen, ali "ako se promijene neke okolnosti, kad se sastanemo ja ću izvijestiti."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!