Split: 10. Pride pod sloganom "Ipak se kreće"

17.07.2021.

18:37

Autor: HRT

Split: 10. Pride pod sloganom "Ipak se kreće"

Split: 10. Pride pod sloganom "Ipak se kreće"

Foto: HRT / HTV

U Splitu se održava 10. Pride. Uz veliko policijsko osiguranje povorka ponosa prošla je svojom tradicionalnom rutom.

- Ove godine je slogan "Ipak se kreće". Time smo htjeli poslati afirmativnu poruku da ima promjena, da smo se definitivno maknuli od slike Splita koju smo mogli vidjeti 2011., ima tu još posla, rekla je Mirta Barić, koordinatorica.

- Poručujemo zapravo da postoji pomak u društvu koji je postignut u ovih deset godina, ali da i dalje treba nastojati da se dosegne ravnopravnost među osobama bez obzira na seksualni identitet, ističe Marko Mlinar.

- Nadam se da će iz godine u godinu ova povorka biti što miroljubivija na način da će trebati što manje snaga reda da je osiguravaju i da ćemo dopustiti ljudima koji prosvjeduju i traže svoja prava koja potpuno podržavam da iskažu ono što žele, rekao je Ivica Puljak, splitski gradonačelnik.

Splitska policija ranije je izvijestila da će "Policijski službenici vršiti snimanje prije, za vrijeme i nakon završetka javnog okupljanja, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima."

Pozvali su građane da poštuju upute i smjernice policijskih službenika na terenu, kako bi javno okupljanje proteklo mirno.

Povorka bi u 19 sati trebala stići na Bedem, gdje će uslijediti program zabavnog karaktera do 23 h.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!