Split: Opet prosvjed stanovnika Brda zbog onečišćenja zraka

09.06.2023.

Zadnja izmjena 17:31

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Ilustracija, Split prekriven smogom

Ilustracija, Split prekriven smogom

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Stanari splitskog gradskog kvarta Brda počeli su u petak u podne novi prosvjed tražeći da im se omogući čisti zrak, umjesto arsena i drugih čestica u zraku, za koje tvrde da ih truju iz Sjeverne luke.

Polazišna točka za prosvjed bio je Trg Gaje Bulata ispred zgrade HNK, gdje su uzvikivali parole i potom "oboružani" zastavama i transparentima preko Marmontove ulice i Rive došli do Lučke uprave. Tamo su vikali "Lučka mafijo, gotovo je, gotovo", te dozivali ravnatelja Vicu Mihanovića, koji se ubrzo spustio među njih i nekolicinu ih primio na razgovor.

Mihanović je kazao da su razgovarali s koncesionarom i da troska više neće biti vani već u skladištu, te poručio da ubuduće stanovnici Brda neće trpjeti da im vjetar raznosi čestice po kućama.

Predstavnik Građanske inicijative "Za čisti zaljev" Nenad Kunac rekao je novinarima da su u nekom trenutku određene stvari krenule na bolje, zbog čega su mislili da je Državna inspekcija "shvatila ozbiljno poziv da odradi svoj posao".

Prekršajne prijave


- Napisali su prekršajne prijave, pa sada za sve što je urađeno ne mogu kazneno odgovarati. To je velika spletka, smatramo da je i Lučka uprava odgovorna jer oni izdaju koncesije. Svi su zajedno morali djelovati u jednom smjeru da bi dali koncesiju do 2035. godine, a istovaruju milijun tona rasutog tereta samo 15 metara ljudima od kuća, kaže Kunac.

Stanovnici Brda su zbog opasne troske, koja se nalazi u Sjevernoj luci samo 150 metara od glavne ceste, do sada prosvjedovali u nekoliko navrata.

Godinama upozoravaju na zagađenje zraka, pogotovo kada puše vjetar koji raspršuje čestice po zraku. Zbog toga moraju zatvarati prozore svojih stanova i kuća, a ako su na otvorenom staviti masku i naočale.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!