19:30 / 30.01.2020.

Autor: I.Z./HIna

Split: Optužnica protiv 13 članova zločinačke organizacije

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, arhiva

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Optužnicom im se stavlja na teret da su se povezali u "zajedničko djelovanje kako bi preuzeli teritorij i pripadnike drugih kriminalnih grupacija na širemu splitskom području.
USKOK je podigao optužnicu protiv 13 osoba iz splitske zločinačke organizacije, razbijene prije deset mjeseci u akciji PNUSKOK-a i specijalne policije, koje se terete za razna kaznena djela, među ostalim pokušaj ubojstva i teškog ubojstva, iznude i pokušaja iznude te protupravnog oduzimanja slobode.

Policija ne otkriva njihov identitet, nego samo inicijale koji se nalaze na stranicama USKOK-a.

Optužnicom im se stavlja na teret da su se od srpnja 2018. do ožujka 2019. na području Splita i Kaštela povezali u "zajedničko djelovanje kako bi preuzeli teritorij i pripadnike drugih kriminalnih grupacija na širemu splitskom području i s njima povezanih osoba u krijumčarenju i prodaji kokaina i marihuane te u stjecanju prevlasti u naplati time nastalih dugova od tih i s njima povezanih osoba radi pribavljanja znatne imovinske koristi, stoji u optužnici.

Optuženi su nabavljali razno oružje i streljivo kojim su pucali u pripadnike drugih kriminalnih grupacija želeći ih usmrtiti i domoći se novca te su uništavali njihovu imovinu. Oružjem i streljivom i tjelesnom snagom su im prijetili govoreći da će njih i njima bliske osobe teško ozlijediti i usmrtiti ako im ne predaju imovinu.

Nasumično su birali osobe i optuživali ih da su povezane s njima suprotstavljenim kriminalnim grupacijama zahtijevajući da im plate znatne novčane iznose, prijeteći im da će i njih i njima bliske osobe usmrtiti i teško ozlijediti.

U optužnici se, među ostalim, navodi i da su radi prikrivanja pripreme kaznenih djela održavali sastanke i vodili telefonsku komunikaciju zvučnim porukama kriptiranim telefonima na internetskim aplikacijama.

Razradili su plan da usmrte dva hrvatska državljanina, nabavljali vatreno oružje i streljivo, prijevozna sredstva, odjeću, rukavice, potkape i kiselinu, čime su se služili u pokušajima da ih usmrte i oštetili automobil supruge osobe s kojom su bili u sukobu. Izviđali su kretanje jednog od njih i namamili ga na određeno mjesto kako bi ga u dogovoreno vrijeme ubili. Od  tog su hrvatskog državljanina s kojim su bili u sukobu i od njemu bliskih i s njim povezanih osoba te drugih osoba tražili su da im plate novčane iznose od pet do 30 tisuća eura prijeteći im vatrenim oružjem, ozljeđivanjem i ubojstvom njih i njihovih obitelji.

Prisilom su uzimali novac i imovinu oštećenika, prijetili su im ozljeđivanjem i ubojstvom sve dok nisu primili traženi novac. Osim toga, terete se da su nakon uhićenja u zatvoru nanosili ozljede istražnom zatvoreniku i prijetili da će ozlijediti bliske mu osobe i zapalitii njegovu imovinu ako im ne plati traženo i prepiše svoju imovinu, navodi se u optužnici.

USKOK je u optužnici predložio da se sedmorici okrivljenika produlji istražni zatvor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!