15:45 / 25.01.2021.

Autor: Hina/HRT

Split: Osmero djece izliječeno od multiorganskog inflamatornog sindroma

ilustracija

ilustracija

Foto: René Bittner / Pixabay

U Klinici za dječje bolesti KBC-a Split bilo je hospitalizirano osmero djece s dijagnozom multiorganskog inflamatornog sindroma (MIS), no svi su izliječeni iako je dvoje bilo u vitalno ugrožavajućem stanju, izvijestio je predstojnik Klinike Veselin Škrabić.

Upitan da prokomentira slučaj smrti dječaka u Zagrebu, kod kojeg je zaraza covidom izazvala MIS, rijetku komplikaciju koja se u Hrvatskoj do sada pojavljivala u blažem obliku, Škrabić je objasnio da je riječ o sindromu koji pogađa djecu do petnaeste godine života zbog specifičnog imunološkog odaziva.

Na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" preminuo 10-ogodišnjak zaražen koronavirusom

Dječji infektolog Tešović o Covidu-19 i Kawasakijevom sindromu

Majčinski instinkt je vrištao - postcovid sindrom je! 


Taj je sindrom otkriven tek u travnju prošle godine. Reakcija može biti potpuno asimptomatska, bez ikakvih znakova.

- U Klinici smo zbog toga hospitalizirali osam bolesnika s kriterijima bolesti kojima su zadovoljili dijagnozu MIS-a. Na sreću, svi su izliječeni, od toga su dvojica bili u vitalno ugrožavajućem stanju s ozbiljnom kliničkom slikom - rekao je Škrabić.

Djecu su liječili imunoglobulinima i kortikosteroidima uz ostalu potpornu terapiju, kao i terapiju potrebnu pojedinom pacijentu.

Škrabić kaže kako se takvi slučajevi događaju i kod zdrave djece, odnosno one koja nemaju komorbiditete, a u Hrvatskoj je do sada zabilježeno 24 slučajeva.

Dječak u dobi od 10 godina preminuo je tijekom noći sa subote na nedjelju u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu od MIS-a, odnosno odnosno multisistemske upalne reakcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!