Split: Počeo kazneni postupak zbog 18 mrtvih u Domu za starije i nemoćne

03.12.2022.

13:35

Autor: HINA/HRT/A.S.

Županijski sud odbio žalbe

Županijski sud odbio žalbe

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu odbio je žalbe protiv rješenja o provođenju istrage te tako počinje kazneni postupak protiv tri osobe splitskoga Doma za starije i nemoćne, gdje je tijekom epidemije covida-19 umrlo 18 korisnika.


Sudac istrage Županijskog suda u Splitu odbio je žalbe protiv rješenja o provođenju istrage koju su preko odvjetnika podnijeli ravnatelj Doma za starije i nemoćne, glavna medicinska sestra i liječnica te ustanove koje se sumnjiči za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, objavljeno je u petak na stranicama odvjetništva.

Kako se navodi, time je započeo kazneni postupak protiv troje okrivljenika, odnosno protiv prvookrivljenog ravnatelja Doma za starije i nemoćne osobe, drugookrivljene glavne medicinske sestre u tom domu i ujedno voditeljice odjela za brigu o zdravlju, pojačanu njegu i rehabilitaciju te trećeokrivljene doktorice opće medicine koja liječi korisnike smještene u domu.

Osnovano se sumnja da postupili protivno Pravilniku o mjerama za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija te uputama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za sprječavanje epidemije bolesti covid-19.

Osnovano se sumnja da su u navedenom svojstvu te kao članovi povjerenstva pružatelja usluga socijalne skrbi tog doma, postupili protivno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija, protivno Programu za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi donesenom u rujnu 2019. godine, a potom i protivno Uputama HZJZ-a za sprječavanje i suzbijanje epidemije covid-19 u Domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi od 27. ožujka 2020.

Kako se navodi, osnovano se sumnja i da je zbog propusta troje okrivljenika, 15-ero djelatnika doma i 59-ero korisnika doma bilo zaraženo koronavirusom, a 18-ero korisnika umrlo j zbog komplikacija uzrokovanih navedenom zarazom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!