Split: Porezni inspektori primali mito

02.01.2023.

16:53

Autor: HINA/HRT/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na to kazneno djelo, te zbog primanja i davanja mita, USKOK je pred splitskim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv 10 hrvatskih državljana od kojih su neki porezni inspektori, a drugi direktori trgovačkih društava sa zadarskog područja.

Najmlađi optuženi ima 45 godina, najstariji 73, a među njima je prvooptuženi viši upravni savjetnik za naplatu, stečaj, ovrhe i likvidaciju u Službi za naplatu i ovrhu Porezne uprave Područnog ureda Zadar kao i inspektor za nadzor fiskalizacije.

Kaznena su djela počinjena u razdoblju od 2015. do 2021. tako da, među ostalim, uglavnom nisu ovršavali osobe koje su trebali zbog visokih poreznih dugova, a za uzvrat su dobivali kontinuirano besplatno korištenje osobnih vozila, plaćali su im se troškovi hrane i pića u ugostiteljskim objektima u Zadru, davan im je novac, te su im čak obavljeni i građevinski radovi u kući.

Na taj su način oštetili državni proračun na nekoliko milijuna kuna.

Neslužbeno se doznaje da su među optuženima poreznici: Robert Slavica i Zlatko Filipović, te inspektor Žarko Gospić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!