13:26 / 02.05.2020.

Autor: I.Z./HRT

Split: Preminula još jedna osoba iz doma

Foto: Milan Sabic/PIXSELL, arhiva

Foto: Milan Sabic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Boban je naglasio da je kriza uzrokovana koronavirusom svjetski problem te novo stanje s kojim se cijeli svijet prvi put suočio. Dodao je i da su korisnici doma vrlo visoke životne dobi s kroničnim bolestima.
Na konferenciji za medije Stožera Splitsko-dalmatinske županije ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović rekao je da je od jučer umrla još jedna osoba iz doma od zaraze koronavirusom.

- U KBC-u Split liječi se 89 osoba s infekcijom COVID-19, a 78 je iz domova za starije. Očito je u KBC-u Split najviše hospitaliziranih s koronavirusom u Hrvatskoj. Na respiratoru je njih 9, a tri su iz Šbenika. Nažalost, od jučer je umrla još jedna osoba iz doma, starije životne dobi i s kroničnim bolestima. Izražavam sućut, rekao je Julije Meštrović.

Meštrović je najavio da od ponedjeljka počinju s radom ambulante. Pacijente su zvali i znaju kako se ponašati. Radit će se u dvije smjene.

Ravnateljica NZJZ-a Željka Karin izvijestila je da je na području županije jedan novooboljeli. Riječ je o osobi iz doma u Makarskoj. Nije imala simptome, da je zaražena otkriveno je na rutinskoj kontroli.

Župan Blaženko Boban izrazio je sućut obiteljima svih preminulih.

- Sedmoga travnja oko 14 sati poslijepodne dobili smo informaciju da u domu u Vukovarskoj imamo 10 pozitivinih štićenika. Istu večer organizirali smo transport svih pozitivnih i 49 njihovih kontakata, rekao je Boban.

- Zahvaljujem epidemiološkoj službi, KBC-u Split, zaposlenicima doma koji su hitno reagirali. Dan poslije zatražio sam izvještaj od ravnatelja doma i od ravnateljice Nastavnog zavoda. Dobio sam ih tijekom popodneva. U dogovoru s nadležnim ministrima, 9. smo dogovorili njihov dolazak u Split. Na radnom sastanku dogovoreno je da je potrebno izvršiti inspekcijski nalaz. Dan poslije inspektori su bili na terenu. U međuvremenu, 10. sam imenovao povjerenicu  u domu, Helenu Bandalović, kako bi se organizirao daljni rad u domu. Jučer su došli inspekcijiski nalazi, dodao je Boban.

Boban je naglasio kako je kriza uzrokovana koronavirusom svjetski problem te novo stanje s kojim se cijeli svijet prvi put suočio. Rekao je i kako su se sve službe prilagođavale okolnostima. Dodao je i da su korisnici doma vrlo visoke životne dobi s kroničnim bolestima.

- Od samog početka Ministarstvo socijalne skrbi kupovalo je i dostavljalo zaštitnu opremu. Tijekom inspekcijskog nadzora utvrđeno je da se u domu postupalo u skladu sa svim uputama. Nije bilo nepravilnosti. U postupanju liječnice obiteljske medicine nije bilo propusta. Ni zdravstveni radnici nisu napravili propuste, rekao je Boban. Svih devet novooboljelih slučajeva u Hrvatskoj jučer bilo je iz Splitsko-dalmatinske županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!