Split: Prometna policija sankcionirala 37.142 prekršaja

14.07.2022.

20:45

Autor: V.K./HRT/Hina

Prometna policija

Prometna policija

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Splitska je prometna policija na području županije u prvih šest mjeseci ove godine sankcionirala 37.142 prometna prekršaja, doznaje se u policiji.


Najviše su kažnjavali alkoholizirane vozače, one koji brzo voze, ne koriste pojas i koji za vrijeme vožnje pričaju na mobitel.

Najviše je bilo prekršaja prekoračenja brzine 14.568, prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola 2328 i prekršaja nepoštivanja svjetlosnog prometnog znaka-semafora 870.Na području Splita je zabilježeno 11.365 prekršaja od čega je 2935 prekoračenja brzine u naseljenom mjestu, 839 prekršaja ne korištenja sigurnosnog pojasa, 826 prekršaja nepropisno korištenog mobitela, 685 vožnje pod utjecajem alkohola, te 198 prekršaja nepoštivanja svjetlosnog prometnog znaka-semafora.

U istom razdoblju se u županiji dogodilo 1259 prometnih nesreća od čega 479 na području Splita, a najčešći uzrok prometnih nesreća je bila upravo neprilagođena brzina.U tim je prometnim nesrećama smrtno stradalo osam osoba što je 46 posto manje nego prošle godine u istom vremenskom periodu. Na području Splita je smrtno stradala jedna osoba i to vozač bicikla što je identično prošlogodišnjem razdoblju.

Od tih osam smrtno stradalih četiri osobe su bile motociklisti.Splitska policija još jednom poziva da se poštuju prometna pravila, smanji brzina, ne konzumira alkohol i bude tolerantan vozač.

- Poštuje druge sudionike i tijekom vožnje ne dozvolite da vam bilo što odvlači pažnju. Budite koncentriran na vožnju, posebno tijekom ljetnih mjeseci kada se broj sudionika cestovnog prometa na području Splitsko-dalmatinske županije višestruko poveća, govore.

Policija je istaknula da će i dalje nastaviti provoditi nadzor prometa i kontrolirati ponašanje sudionika u prometu.

- Vi svojim odgovornim ponašanjem možete doprinijeti da se razina sigurnosti prometa poveća. Odgovornim ponašanjem i osobnim pozitivnim primjernom, podižemo razinu prometne kulture i pozitivno utječemo na stanje sigurnosti, naglašava policija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!