Split: Prosvjed stanovnika Brda protiv arsena u zraku

25.04.2023.

14:46

Autor: M.M./HRT/Hina

Split: Prosvjed stanovnika Brda protiv arsena u zraku

Split: Prosvjed stanovnika Brda protiv arsena u zraku

Foto: HTV / HRT

Stanovnici splitskog kvarta Brda u utorak su ponovno prosvjedovali protiv povećanih vrijednosti arsena u zraku, tvrdeći da im zagađuje prostor u kojem žive, a s njima su se solidarizirali stanari drugih splitskih kvartova i susjednog Vranjica, koji su im došli dati potporu.

Prosvjednici su se u prosvjednoj šetnji, koju su nazvali "Stop! Spasimo naše zdravlje", u 13 sati s igrališta ŠRC Brda pješke uputili do zgrade Državnog inspektorata, područne jedinice Split, koja je smještena nedaleko splitskog škvera. Putem su im vozači trubili u znak podrške, a pozdravljali su ih i pješaci.

Nakon što su oko 14 sati stigli pred zgradu Državnog inspektorata, koja se nalazi u istoj zgradi gdje i Prva policijska postaja, vikali su "Bando izlazi", "Tko vas plaća" "Mito i korupcija, državna inspekcija". Nosili su transparente "Brda za zeleni planet", "Vama pare, nama doktor", "Brda vole planetu", "Brda imaju oči" i "Stop trovanju". Prosvjednici su čak u jednom momentu pokušali ući u zgradu, ali su ubrzo odustali.

Stanovnica Brda Blanka Ercegović novinarima je rekla kako prosvjeduju radi nečistog zraka u svom kvartu i ustvrdila kako ih "svi šutke obilaze".

- Nemamo ništa protiv rada u Sjevernoj luci, ali da to bude po propisima i da građani budi zaštićeni od otrovnih čestica. Ako inspekcija kaže da zagađenje nije iz Sjeverne luke, molimo ih da kažu odakle je, poručila je Ercegović.

Moraju zatvarati prozore stanova i kuća i staviti maske i naočale


Opasna troska, tvrde prosvjednici, nalazi se u Sjevernoj luci samo 150 metara od glavne ceste. Brđani već godinama upozoravaju na zagađenje zraka, pogotovo kada puše vjetar koji raspršuje čestice po zraku, zbog čega moraju zatvarati prozore svojih stanova i kuća, a ako su vani obavezno staviti maske i naočale.


Tvrde da je dosta njihovih susjeda umrlo od karcinoma, brojni se liječe od te opake bolesti, a djeca im za posebnih vremenskih prilika ne smiju izlaziti iz kuća. Do danas su organizirali nekoliko prosvjeda, a tijekom jednog su blokirali promet na križanju Solinske ulice i Vranjičkog puta.


Njihov prosvjed ranije su podržali čelnici gradskog SDP-a i HDZ-a, a na jedan od prosvjeda došao je i dogradonačelnik Bojan Ivošević, koji je tada rekao da je gradska administracija naručila prva mjerenja koja su pokazala da "ima prekomjernog taloženja tvari, među kojima i viška arsena i nikla u odnosu na ono što bi prema Uredbi smjelo biti".


Iz Sjeverne luke nedavno su u priopćenju ustvrdili kako rezultati drugog preliminarnog izvještaja o ispitivanju kvalitete zraka lebdećih čestica na mjernim postajama Brda 1 i Brda 2 potvrđuju da ne postoji prekoračenje vrijednosti nikla već isključivo povremenih prekoračenja arsena.


Ustvrdili su da poduzimaju sve raspoložive mjere protiv prašenja, uključujući i nabavu posebnog vatrogasnog vozila koje se koristi kod polijevanja tereta.

Više u prilogu Anite Markovine:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!