Split: Puljak, Kerum i Đogaš se optuživali na predaji kandidatura

16:44 / 09.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Gradska uprava Split

Gradska uprava Split

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Splitsko Gradsko izborno povjerenstvo ima pune ruke posla. Posljednjega dana za predaju, prima kandidature za gradonačelnika te liste za Gradsko vijeće. Zasad je poznato da će Splićani 26. lipnja birati između 9 kandidata za prvog čovjeka grada te jednu od 11 lista za Gradsko vijeće.

Kiša jutros nije omela kandidate u dobrom raspoloženju ispred Gradskog izbornog povjerenstva. Prvi je kandidaturu predao još prije tjedan dana HDZ-ov Zoran Đogaš, a danas je predao listu HDZ-a i za Gradsko vijeće.

- Ovo je pobjednička lista lista gdje je osoba na početku, gdje su nestranački kandidati i to je ono čega su se bojali protukandidat i to to im se dogodilo, dakle ovo je nešto što jamči napredak grada Splita, kakve sigurno nećete naći na drugim listama, rekao je Đogaš.

Dok HDZ ima samo četiri žene, doduše, na vrhu liste, SDP-ov Davor Matijević hvali se listom koju čine i žene i osobe s invaliditetom i umirovljenici.

- Najvažnije je da se SDP vraća na političku scenu i dolazimo na poziciju koja nama i pripada uvijek znači izlazimo s jednom jakom listom izlazimo konsolidirani na izbore i ono što se nećemo uopće opterećivati upravo tim anketama, svima nama je bitno da vratimo povjerenje birača, rekao je Matijević.

Kandidat koji je svojom ostavkom i inicirao raspisivanje izbora, uzda se u iste vrijednosti koje je zastupao i do sada što će, vjeruje, birači znati cijeniti.

- Jesu li za model koji smo mi 10 mjeseci gradili i upotrebljavali ovdje u Splitu to je model reda, javnih interesa i javnih natječaja ili su za povratak na stari model HDZ-a korupcije i kriminala, klijentelizma i svega onoga što su oni radili i u gradu Splitu i u Hrvatskoj, rekao je Ivica Puljak, kandidat za gradonačelnika Splita (Centar).

Najživopisniji je ponovno Željko Kerum sa svojom listom.

- Grad Split ne smije ići unazad mora ići na grad Split je na Adriatic sea na Jadranskom moru prvi grad po mnogo čemu pa čak i po broju stanovnika bez obzira što je recimo Bari i Venecija veći od grada Splita, ali grad Split sa Kaštelima, Solinom, Trogirom, Čiovom, Podstranom ima veći broj stanovnika, rekao je Kerum.

Gradonačelnika ipak biraju samo stanovnici Splita, a njima svoj program nude i Tamara Visković iz Možemo, Josip Markotić iz Mosta, koji su kandidature predali kasno poslijepodne, te Aris Zlodre iz Domovinskog pokreta, Kristina Vidan iz stranke Pametno i nezavisni Ante Franić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!