Split: Radionica "Pametni, sigurni i zeleni gradovi"

08.11.2022.

14:08

Autor: T.V./HRT

Split: Radionica "Pametni, sigurni i zeleni gradovi"

Split: Radionica "Pametni, sigurni i zeleni gradovi"

Foto: HTV / HRT

"Pametni, sigurni i zeleni gradovi" radionice su koje diljem zemlje, a danas u Splitu, organizira Hrvatska gospodarska komora. Namjera je upoznavanje javnog i privatnog sektora s trendovima u primjeni koncepta pametnih gradova. 


Predstavljen je i zakonodavni okvir za svjetlosno onečišćenje te proizvodi za napredno upravljanje gradovima, poput pametnog pješačkog prijelaza ili javne rasvjete, sve hrvatski proizvodi.

- Razlikuju se od postojeće vezano za kelvinažu, znači smanjit će se rasvjeta te će za jedinice lokalne samouprave doći do financijske uštede, a bit će zdravije za ljude i okoliš, rekao je Mario Vujić, Uprava za klimatske aktivnosti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

- To je sustav koji prepoznaje pješaka kada prelazi pješački prijelaz, podiže rasvjetu, jednu vrlo specijalnu rasvijetljenost s 40 na 100 posto te aktivira nama vozačima određene bljeskalice i znakove tako da smo na oprezu, objasnio je Bojan Fišer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!