15:28 / 03.09.2020.

Autor: Franka Jović Tonkli/Regionalni dnevnik/IMS/S.M./HRT

Split: Reorganizacija KBC-a, stižu i donacije

-

-

Foto: - / -

Zbog velikog broja zaraženih, splitska bolnica se reorganizira kako bi mogla primiti sve nove bolesnike, ali i nastaviti skrbiti o ostalim pacijentima
Na području Splitsko-dalmatinske županije tijekom posljednja 24 sata od koronavirusa su preminule dvije osobe, a 114 je novozaraženih. Zbog i dalje velikog broja zaraženih, splitska bolnica se reorganizira kako bi mogla primiti sve nove bolesnike, ali i nastaviti skrbiti o ostalim pacijentima.

Troje preminulih i 369 novozaraženih u Hrvatskoj
U Splitsko-dalmatinskoj županiji 114 novooboljelih, dvije osobe preminule 

Pripadnici Torcide i Hrvatske gorske službe spašavanja pomogli su u preseljenju opreme s Firula na Križine. Reorganizacijom, za oboljele od koronavirusa, KBC Split će imati oko 170 ležajeva i stalno na raspolaganju 40-ak respiratora. No, spreman je i scenarij ne budu li za njihov smještaj dostatne Klinike za zarazne i plućne bolesti te fizikalnu terapiju.

Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, govorio je o potrebi postavljanja šatora za opservaciju.

- Danas su već već bili ovdje predstavnici Hrvatske vojske. Zahvaljujem im na sjajnoj suradnji i očekujemo da će biti postavljeni šatori za opservaciju ovdje, ispred hitnog prijema.

U splitskom KBC-u trenutačno se 81 bolesnik liječi od Covida-19. Od toga ih je pet na respiratoru. Ravnatelj Meštrović tvrdi da je na raspolaganju dovoljno liječničkih timova i medicinske opreme. Pomoći će im novi digitalni pokretni rendgen, prvi takav uređaj u bolnici. Vrijedan je 850.000 kuna i dar je Udruge Cro unum i Društva Jadranka.

Krešimir Dolić, predstojnik Zavoda za radiologiju KBC-a Split, kazao je da je "u vremenima pandemije korisno koristiti aparat za snimanje stacionarnih pacijenata".

Dragan Primorac, predsjednik Udruge Cro unum, rekao je da aparat predstavlja veliki iskorak u brzoj dijagnostici stanja Covid-19, ranoj  dijagnostici pneumonije, ali i svih drugij kliničkih stanja.

Uz rendgen, donacijom je bolnici stiglo i 10.000 troslojnih maski te tisuću maski N95.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!