13:22 / 11.06.2018.

Autor: Hina/B.S.LJ./S.M./HRT

Split: Skup ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative

Foto: Branimir Farkaš

Foto: Branimir Farkaš

Foto: - / -

Ministrica Pejčinović Burić upoznala je ministre vanjskih poslova SEI-a s provedenim kao i s predstojećim aktivnostima iz kalendara predsjedanja Republike Hrvatske.
U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Srednjoeuropskom inicijativom, u Splitu je održan sastanak ministara vanjskih poslova država članica SEI-a, čiji domaćin je bila potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. Tema sastanka bila je „Srednjoeuropska inicijativa – buduća perspektiva“ s posebnim osvrtom na iskustva i izazove koji proizlaze iz procesa europskih integracija te zajednička nastojanja u cilju jačanja regionalne stabilnosti. Ministri vanjskih poslova SEI-a na sastanku u Splitu usvojili su Communiqué, koji odražava zajedničku ocjenu stanja regije SEI-a kao i smjernice za budućnost.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je kako je jedan od glavnih prioriteta predsjedanja Republike Hrvatske SEI-jem podrška nastavku politike proširenja Europske unije, budući da politika proširenja predstavlja strateško ulaganje u mir, demokraciju, sigurnost i stabilnost Europe. Ta se potpora ogleda ponajprije u prijenosu znanja i iskustava iz procesa pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Ta su iskustva dragocjena i državama koje se žele pridružiti Europskoj uniji i onima koji žele ojačati veze s Unijom.

Ostali prioriteti hrvatskog predsjedanja SEI-em uključuju jačanje gospodarske i kulturne suradnje, jačanje parlamentarne dimenzije SEI-a te jačanje suradnje SEI-a i drugih regionalnih i međunarodnih organizacija. Posebnu pozornost zaslužuje pitanje migracija.

Ministrica Pejčinović Burić upoznala je ministre vanjskih poslova SEI-a s provedenim kao i s predstojećim aktivnostima iz kalendara predsjedanja Republike Hrvatske. Krajem 2018. godine u Zagrebu će se održati summit šefova vlada SEI-a. Italija preuzima predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom 2019. godine Na marginama sastanka ministara vanjskih poslova SEI-a u Splitu ministrica  Marija Pejčinović Burić sastala se s novoimenovanim talijanskim ministrom vanjskih poslova Enzom Moaverom Milanesiem. Ministri su potvrdili spremnost za nastavak sustavnog dijaloga  i razmjenu mišljenja o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa  bilateralnog, europskog i globalnog značaja. Obje strane su naglasile značaj zadržavanja i osiguranja najviše razine  zaštite prava nacionalnih manjina o čemu će se nastaviti i ekspertni razgovori.

Hrvatska i Italija daju snažnu potporu nastavku procesa proširenja EU na države JIE te je potvrđen značaj pune potpore Italije što skorijem članstvu RH u Schengenu.

Hrvatska je članica SEI-ja od 1992., prvi put je presjedala inicijativom 1998., a sada presjeda od 1. siječnja do 31. prosinca ove godine. U inicijativi, čije je sjedište tajništva u Trstu, je Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

SEI ima za cilj dati potporu državama članicama na eurointegracijskom putu, poticati njihovo usklađivanje s EU standardima, te implementirati male i srednje velike projekte. Suradnja se odvija kroz međuvladinu, međuparlamentarnu i gospodarsku dimenziju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!