07:57 / 07.05.2019.

Autor: D.M./HRT

Split slavi Dan grada i blagdan sv. Duje - snimka iz 1991.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Proslava je počela budnicom, a s Peristila je održana procesija prema Rivi gdje je služena svečana misa. U Splitu je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
Split slavi Dan grada i blagdan svojeg zaštitnika sv. Duje. Proslava je počela budnicom splitske Gradske glazbe, a s Peristila je održana procesija prema Rivi gdje je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić služio svečanu misu na kojoj je bila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.Proslava blagdana počela je sinoć u splitskoj katedrali tradicionalnim otvaranjem moćnika sv. Dujma. Relikvijar su otvorili splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Po Barišićevim riječima, iz našeg društva želi se ukloniti "specifikum kristiana" te se ismijavaju i preziru vjernici i kršćanski simboli.

- Potiče se jedna vrsta egzila vjere iz društva, iz prostranstva istine vjera se svodi na tržište mišljenja, iz područja društvenog života na neki oblik političke korektnosti, rekao je Barišić.

Iz bogate arhive HRT-a donosimo prilog star 28 godina o tome kako je dana 4. svibnja 1991. obilježen blagdan splitskog zaštitnika sv. Duje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!