16:48 / 17.06.2019.

Autor: Karmen Šore/P.F./HRT

Split središte svjetske znanosti

-

-

Foto: - / -

Zahvaljujući ovom skupu, Hrvatska se brendira na svjetskoj znanstvenoj karti, riječi su dr. Dragana Primorca, koji je ujedno jedan od zaslužnijih što se ovaj kongres održava upravo u Hrvatskoj. Donosimo razgovor s njim.
Split i Hrvatska postali su ovoga tjedna središte svjetske znanosti. Počeo je 11. kongres jednog od najuglednijih međunarodnih znanstvenih društava iz područja personalizirane medicine i genetike na kojemu se okupila svjetska elita. U Split su stigla čak četiri dobitnika Nobelove nagrade i brojni kandidati za nju.

O važnosti skupa s njegovim organizatorom prof.dr.sc. Draganom Primorcem hrvatskim pedijatrom, genetičarom i forenzičarom, profesorom na medicinskim fakultetima u Splitu, Osijeku i Rijeci, te na prestižnim američkim sveučilištima New Haven i Penn State, razgovarala je novinarka HRT-a Karmen Šore.Zahvaljujući ovom skupu, Hrvatska se brendira na svjetskoj znanstvenoj karti, riječi su dr. Dragana Primorca, koji je ujedno jedan od zaslužnijih što se ovaj kongres održava upravo u Hrvatskoj.  Prema riječima sudionika ovog kongresa medicina kakvu poznajemo polako postaje prošlost jer se sve spušta na molekularnu razinu. Znanost ubrzano radi na analizi gena te zamjenu mutiranih stanica zdravima. 

O personaliziranoj medicini, proučavanju genoma, staničnoj i genskojh terapiji, DNA rekonstrukciji kretanja prvih Homo sapiensa koji su napustili Afriku prije 150.000 godina, sekvenciranju sljedeće generacije u forenzici u Temi dana govorili su Dragan Primorac i jedan od vodećih svjetskih znanstvenika Manolis Kellis.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!