16:54 / 11.01.2018.

Autor: HRT

Split: Veliki rizik od pojave ospica

-

-

Foto: - / -

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije upozorio je kako, s obzirom na epidemiju ospica u Srbiji, postoji veliki rizik da se ta bolest pojavi i u toj županiji.
Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije upozorio je kako, s obzirom na epidemiju ospica u Srbiji, postoji veliki rizik da se ta bolest pojavi i u toj županiji.

Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda podsjeća da je od listopada 2017. do 5. siječnja ove godine u Srbiji oboljelo 808 osoba, a dvije su preminule od komplikacija bolesti.

Rizik je povećan nakon što je znatan broj naših građana bio na dočeku Nove godine, zbog čega upozoravamo na povećani rizik za unos virusa ospica te mogućnost obolijevanja necijepljene, neimune djece, kao i na rizik za pojavu epidemije među lošije procijepljenom malom djecom u našoj županiji, osobito na širem području Splita, poručila je voditeljica Odjela za nadzor nad cijepljenjem Milka Brzović.

Pacijentima je savjetovala cijepljenje te javljanje izabranom liječniku koji će provesti predviđenu zaštitu.

Voditelj Službe za epidemiologiju županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ivo Petrić izjavio je Hini kako je postotak procijepljenosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji tek 60 do 70 posto, pa ga zbog toga brine eventualna pojava ospica.Epidemija ospica u Novom Sadu, zaražena i 9-mjesečna beba

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!