Splitska Čistoća sutra stupa u štrajk; Puljak: Nudimo poboljšanja iako imaju najbolje plaće

04.04.2023.

Zadnja izmjena 16:54

Autor: Hina/HRT/D.M.

 Sindikalni povjerenik Marin Jadrić

Sindikalni povjerenik Marin Jadrić

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Nezavisni sindikat komunalnog poduzeća Čistoća u Splitu najavio je danas da u srijedu ujutro radnici tog poduzeća stupaju u štrajk jer su nezadovoljni što im nakon godinu dana pregovora nije riješen kolektivni ugovor kojim traže povećanje plaća. Gradonačelnik Splita Ivica Puljak poručio je kako se radnicima gradske tvrtke Čistoće nude "kontinuirana poboljšanja iako imaju najbolje plaće od svih komunalnih radnika u Hrvatskoj".

- Skupština našeg sindikata jednoglasno je odlučila da idemo u štrajk i sutra ujutro u 5.30 stupamo štrajk, a to znači da prestaju raditi sve službe u Čistoći, rekao je na konferenciji za novinare povjerenik Nezavisnog sindikata u Čistoći Marin Jadrić.

Opovrgnuo je izjave poslodavca, gradonačelnika Splita Ivice Puljka, o visini plaća radnika u Čistoći.

- Laž je da su naše plaće 1800 ili 1500 eura. Naše plaće su, kad se odbiju porezi, doprinosi i prirezi, dakle neto plaće su 920 eura za vozače, 860 eura za iznosače i 750 eura za pometače. Mi smo zaslužili veće plaće, to nam ne može poreći ni poslodavac, ni gradonačelnik ni Papa, poručio je Jadrić.

Tomu je dodao kako radnici Čistoće rade šest dana u tjednu, imaju tri radne smjene, rade vikendima i blagdanima a također su izvrgnuti neugodnom mirisu i prijetnji zarazom.

Jadrić je također rekao kako su radnici Čistoće podvrgnuti pritisku i odvraćanju od štrajka. Kao pritisak naveo je svoj primjer rekavši da je dobio otkaz ugovora o radu te mu je predloženo radno mjesto u uredu direktora poduzeća što znači, kako je rekao, da ga se želi kontrolirati. Zamjerio je i gradonačelniku Ivici Puljku što u vezi s radnicima Čistoće spominje politiku.

- Ovdje je isključivo riječ o novom kolektivnom ugovoru, mi nismo i HDZ-ovi ni SDP-ovi sindikati, istaknuo je Jadrić.

Puljak odgovora sindikatu Čistoće: Nudimo poboljšanja iako imaju najbolje plaće


Gradonačelnik Splita Ivica Puljak poručio je u utorak kako se radnicima gradske tvrtke Čistoće koji su za sutra najavili štrajk nude "kontinuirana poboljšanja iako imaju najbolje plaće od svih komunalnih radnika u Hrvatskoj".

Puljak je istaknuo kako gradska uprava poštuje njihov rad te da su prihvatili devet od deset njihovih zahtjeva, a jedini koji nije bilo moguće prihvatiti jest zahtjev da se plaća uskladi s inflacijom.

- Radnici Čistoće imaju najbolje plaće od svih komunalnih radnika u Hrvatskoj, imaju uvjete u kolektivnom ugovoru koji se najbolji u Hrvatskoj, a mi opet predlažemo se da se sve to zadrži i plaće povećaju za šest posto svakome, kao i da se neoporezivi dijelovi dohotka stave na maksimum, što znači dodatnih 150 eura za svakog radnika. Ponuda je to koja je jedina moguća bez da se povećaju cijene za naše sugrađane, rekao je Puljak.

Kako je istaknuo, bez obzira na to hoće li se dogoditi štrajk, Uprava Čistoće učinit će sve da se osigura čišćenje grada i odvoz otpada bez većih problema.

Puljak je još jedanput pozvao čelnike nezavisnog sindikata da pokažu razumijevanje za te argumente i da prihvate ponude Uprave.

- Neto plaća za ožujak zajedno s neoporezivim primanjima je oko 1540 eura za vozače i oko 1400 eura za iznosače, rekao je na konferenciji u Banovini, što je suprotno od navoda sindikalista Marina Jadrića, koji je rekao da je riječ o 950 eura za vozače i 860 eura za iznosače.

Jadrić je prije rekao i da je prihvaćeno šest od deset njihovih zahtjeva.

Direktor Čistoće Ivica Karoglan poziva na razum uz nadu da radnici neće štrajkati. Odgovarajući na upit novinara, rekao je i kako ponuda da sindikalist Marin Jadrić bude zaposlen u njegovu uredu nije pokušaj pritiska, kako ga je ovaj ocijenio.

- Razgovarali smo u par navrata, nije ispunio moje uvjete. Još u lipnju prošle godine pozvao sam ga u ured i dao sam mu mogućnost komercijale i javne nabave. Mi bismo trebali raspisati javni natječaj za referenta javne nabave, imamo čovjeka kojemu je firma platila certifikat za javnu nabavu, a s druge strane je ekonomist. Ja toliko vjerujem tom čovjeku da bih ga stavio u ured direktora da prati javnu nabavu, i to je vrlo važan segment u firmi, rekao je Karoglan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!