Splitska liječnica na prevaru upisivala pacijente, HZZO oštetila za 180.000 kuna

05.10.2022.

14:36

Autor: V.K./HRT/Hina

Na prevaru upisivala pacijente

Na prevaru upisivala pacijente

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Splitska policija kazneno je prijavila 48-godišnju liječnicu zbog sumnje da je nedozvoljenom uporabom osobnih podataka, krivotvorenjem isprave i prevarom kao svoje pacijente upisivala više osoba, čime je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) oštetila za 180.000 kuna.

U policiji su u srijedu naveli kako su kriminalističkom istragom utvrdili da je ta liječnica od veljače do ožujka ove godine na nezakonit način došla do osobnih podataka više osoba.

Protiv njihove volje i znanja krivotvorila je potpise na izjavi o izboru, odnosno promjeni izabranog doktora prema kojoj upravo nju biraju kao izabranu doktoricu.

Temeljem krivotvorenog broja opredijeljenih osiguranih osoba, 48-godišnjakinja je izabrana kao najpovoljniji ponuditelj na natječaj za sklapanje ugovora o provođenju primarne zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, za potrebe popune mreže javne zdravstvene službe.

Na taj je način, ističu u policiji, Zavod za zdravstveno osiguranje oštetila za oko 180 tisuća kuna.

Zbog sumnje da je počinila kaznena djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka, krivotvorenja isprave te prevare protiv nje je uz kaznenu prijavu podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!