11. Split Pride protiče mirno

16.07.2022.

20:20

Autor: Tatjana Liisčin/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Splitska povorka ponosa

Splitska povorka ponosa

Foto: HTV / HRT

Sudionici ovogodišnje 11. Povorka ponosa, koji su nakon okupljanja u splitskom Parku Josipa Jurja Strossmayera, popularnog Đardina, krenuli u šetnju po užem središtu centra grada, vratili su se u park gdje će program trajati do večeri, a sve je proteklo mirno i bez incidenata.

Povorka ponosa iz Đardina krenula Ulicom kralja Tomislava, Marmontovom, Rivom i Hrvojevom ulicom. Povorku sus razdragano pozdravljali brojni turisti, a prema riječima organizatora, u povorci je bilo 500-tinjak ljudi.

Splitska je policija bila raspoređena duž čitavog područja gdje su bili sudionici Povorke ponosa te je sve snimala kamerama.

Sudionici Povorke ponosa su nosili brojne transparente na kojima je, među ostalim, pisalo: "Život se živi izvan četiri zida", "Homofobi su pederi u ormaru", "Doli fašizam, homofobija, patrijarhat, kapitalizam", "Godine prolaze, ljubav ostaje", te "Moja seksualnost je za četiri zida koliko i vaša".

U Povorci ponosa i gradonačelnik Puljak 

Ove godine su postavili jednostavno, ali važno pitanje - Imaju li oni prava?. Organizatorica povorke Mirta Barić je izjavila da su postavili to pitanje zato što i ova prava koja imaju, i koja su stečena nakon duge i teške borbe, se boje koristiti.

Istaknula je da članovi njihove zajednice ne smiju davati krv, ograničena im je medicinski potpomognuta oplodnja, a zdravstvo za trans-osobe je apsolutno neregulirano.

- Postoje diskriminatorni zakoni, primjerice osobe koje su članovi LGBTQ zajednice ne smiju darivati krv, ne smiju pristupiti medicinski potpogonuoj oplodnji, a da ne govorimo o zdravstvenoj skrbi za trans osobe, rekla je Barić. 

Ivica Puljak
, splitski gradonačelnik je rekao kako smo tu da podržimo sugrađanke i sugrađane koji se bore za svoje prava i on će će se pobrinuti da se svi građani i građanke Splita osjećaju dobro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!