Splitske koće van stroja - šteta ogromna

23.12.2019.

16:12

Autor: Zoran Kukilo/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Duga je noć iza splitskih ribara. Olujna tramontana kidala je konope, brodovi su udarali i jedan u drugoga. Na samo 70-ak metara obale privezano je njih više od 20.
Olujno nevrijeme sinoć je stvorilo velike probleme splitskoj ribarskoj floti privremeno smještenoj na vezu u industrijskoj Sjevernoj luci. Srećom, nijedan brod nije potopljen, no desetak plovila ima razna oštećenja zbog kojih neko vrijeme sigurno neće isplovljavati u ribolov.

Duga je noć  iza splitskih ribara. Olujna tramontana kidala je konope, brodovi su udarali i jedan u drugoga i u obalu. Problem je što je na samo 70-ak metara obale privezano više od 20 brodova. Šteta je ogromna. Oštećenja na brodovima procjenjuju se na najmanje milijun kuna, no šteta je mnogo veća jer ta plovila sada ne mogu na more.

- Ne može nitko ništa napraviti, ovim velikim brodovima iza su popucale cime, došlo je na nas, zgnječilo nas je i tu ne bi pomoga nitko, elementarna nepogoda, kaže zapovjednik broda ''Kondor'' Jozo Pera.  "Neadekvatan je porat", kaže predsjednik županijskog Ceha ribara Antonio Šunjić. Jer morala su biti vezana četiri broda u nizu. Na to su, dodaje, upozravali i ranije. 

Šunjić dodaje kako brodovi jesu osigurani, ali bi se mogli tužiti jedino međusobno. Tako se, dodaje vrte u začaranom krugu, a sve institucije peru ruke. U Lučkoj kapetaniji nam kažu kako nijedan brod nije potopljen, a nema ni ekoloških onečišćenja. Ova privremena lokacija jest neprimjerena za ribarsku flotu, no i ribari su morali biti oprezniji.

- Ako su tri koće vezane jedna na drugu, jedna posada mora biti na brodu. Moramo najprije utvrditi tko je poduzeo sve radnje da do toga ne dođe, imali smo jednu vremensku  prognozu koju smo svi znali, kaže zapovjednik Lučke kapetanije Split Željko Kuštera.

Na pristaništu Brižine u Kaštelanskom zaljevu traje gradnja ribarske luke koja bi trebala biti dovršena do listopada iduće godine. Dok se ona ne izgradi, splitski će ribari ovdje strahovati od svakog jačeg nevremena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!