16:03 / 27.05.2019.

Autor: Anita Markovina Radnić/E.L.S./HRT

Splitski epidemiolozi očekuju nove slučajeve ospica

-

-

Foto: - / -

U školskoj dobi cijepljeno je 92 posto djece - nedovoljno da se zaštiti kolektiv; dvije najjužnije hrvatske županije i dalje najlošije stoje.
Dvije osobe zaražene ospicama oporavljaju se u splitskoj bolnici. Sumnja se da je zaraženo i 16-mjesečno dijete. Ono nije bilo u kontaktu s oboljelima, a nalazi se još čekaju. Oboljeli su, međutim, bili u kontaktu s mnogo ljudi, pa epidemiolozi u sljedeća dva, tri tjedna na splitskome području očekuju nove slučajeve!

Muškarac iz Solina i sezonska radnica iz Bosne i Hercegovine još su u Klinici za infektologiju splitskoga KBC-a, dobro su i uskoro će biti pušteni kući. S kime su bili u kontaktu utvrđuju epidemiolozi na terenu.

- Pronašli smo određeni broj osoba koje su nepotpuno cijepljene, odnosno koje nisu opće cijepljene, tako da postoji mogućnost još da se pojave novi slučajevi - izjavila je dr.med. Dijana Nonković, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti.

Bude li ih, hitno će u izolaciju, kako se ospice ne bi širile, jer riječ je o vrlo zaraznoj bolesti.

- Tijekom ovog vikenda pregledali smo još jedno dijete staro 16 mjeseci, također nije cijepljeno, i sumnja je na morbile ili ospice, uzeti su materijali - kazao je prim.dr.sc. Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Počinje naglo, visokom temperaturom i grloboljom. Četvrtog dana od pojave tih simptoma pojavljuje se osip, najčešće po čelu ili iza ušiju, zatim se širi na lice i na vrat, i ostali dio trupa. Sve obično prolazi nakon tjedan dana, ali moguće su i komplikacije, pa i smrt, osobito kod necijepljene djece do pet godina, starijih i osoba lošega imuniteta. Procijepljenost je 2017. godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji bila najniža u povijesti, no nakon panike u Srbiji i BiH, stanje je bolje.

U školskoj dobi cijepljeno je 92 posto djece - nedovoljno da se zaštiti kolektiv; dvije najjužnije hrvatske županije i dalje najlošije stoje, a kako je ipak riječ o potencijalno smrtonosnoj bolesti epidemiolozi mole roditelje da cijepe djecu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!