Splitski kardiolog Bulat na sudu se izjasnio da nije kriv za primanje mita

26.01.2023.

Zadnja izmjena 18:59

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/HRT/IMS/Hina/R.S.

Suđenje Cristijanu Bulatu

Suđenje Cristijanu Bulatu

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Kardiokirurg iz splitskog KBC-a Cristijan Bulat izjasnio se danas na sudu u Splitu da nije kriv prema optužnici USKOK-a za kazneno djelo primanja mita. Podsjetimo, Bulata se tereti da je primio 3 tisuće eura mita od supruge pacijenta koji je preminuo 2018., a USKOK traži i da mu se oduzme imovina vrijedna tri i pol milijuna kuna, koja nije u skladu s njegovim primanjima.
Iz Uskoka terete 54-godišnjeg Bulata da je od Ljubice Adžaip primio 3000 eura kako bi joj operacijom spasio supruga Ivicu koji je krajem listopada 2018. bio zaprimljen na liječenje u KBC Split, gdje mu je indicirana žurna kardiokirurška operacija.

Optužuju ga da je tek dan nakon što je primio novac oboljelom Ivici Adžaipu napravio koronarografiju te potom i obavio operaciju, no unatoč tomu pacijent je umro.

- Teško je disao, imao je imao je aneurizmu i bila je potrebna operracija, dok nisam dala mito ništa se nije poduzelo, rekla je Ljubica Adžaip, supruga pok.Ivice Adžaipa.

- Iako je znao da mu je potreban žurni zahvat rekao je da će razmisliti i naknadno javiti termin operacije, tek kada je je od Ljubice Adžaip 12. listopada dobio tisuću eura krenule su žurne pretrage, rekla je Natalija Petković, zamjenica ravnateljice USKOK-a.

Stanje se pogoršavalo. 8 studenog Ljubici Adžaip optuženi je priopćio da joj je suprug u teškom i kritičnom zdravstvenom stanju te da tijekom operacije može umrijeti.

- Unatoč tome što je optuženik bio svjestan teškog stanja pacijenta ne samo prije nego i nakon operacije, uzeo je od Ljubice 2 tisuće eura i odluku je o operaciji donio nakon što je novac primio, rekla je Petković.

- Ja sam drugi dio novca dala jer sam obećala kad sam ga molila da napravi operaciju, jer sam vidjela da umire i tada sam vidjela da razvlači operaciju, jer meni je bilo jasno kad me zvao Kristijan Bulat i rekao je da je njegovo stanje teško i da mu daju skupe lijekove da moram donijeti novac, priznala je Adžaip.

Okrivljen je da je ukupno primio više od 3,5 milijuna kuna mita, zbog čega tužiteljstvo traži da mu se oduzme taj iznos.

Bulatov branitelj, splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, na ročištu je ustvrdio kako će tijekom postupka dokazati da od trenutka kada je pacijent Adžaip bio smješten na Zavod za kardiokirurgiju KBC-a nije bilo nijednog medicinskoga propusta. Pritom je najavio kako će predložiti konkretne dokaze o tome da se tu ne radi o primanju mita.

- Apsolutno smatram da se ni jedno djelo koje mu se stavlja na teret ne može povezati s mitom, rekao je Vinko Ljubičić, odvjetnik Cristijana Bulata.

Odbacuju i optužbu za nesavjesno liječenje.

- Medicinski postupak je odrađen vrhunski i profesionalno, a što je bilo prije to je stvar vještačenja, rekao je Ljubičić.

Suđenje će se nastaviti krajem ožujka kada će ukupno biti pozvano devet svjedoka, uglavnom članova pacijentove i liječnikove obitelji.

Kardiolog Bulat uz tu optužnicu ima još jednu koju je podiglo splitsko Općinsko državno odvjetništvo, i to za nesavjesno liječenje Ivice Adžaipa od 22. listopada do 18. studenoga 2018. godine.

Tada je taj pacijent zbog plućne hipertenzije, popuštanja srca i aneurizme uzlazne aorte bio zaprimljen u splitski KBC, gdje je utvrđeno da ga kardiokirurg treba pregledati i operirati.

Preuzeo ga je Bulat koji je, piše u optužnici, protivno pravilima struke i svjestan da je pacijentov život ugrožen odgađao pregled i operativni zahvat.

- Kada je stanje pacijenta postalo vrlo kritično, optuženi je naložio njegovo prebacivanje na Zavod za kardiokirurgiju gdje je operiran 15. studenoga, ali nažalost je umro, ističu u Uskoku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!