Splitski osnovnoškolac zaražen koronavirusom, cijeli razred u izolaciji

19.06.2020.

10:53

Autor: T.V./HRT

default error photo
Dječak je virus najvjerojatnije dobio od svog djeda koji je bio zaražen.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je 6 novih slučajeva zaraze koronavirusom - 4 u Splitu i jedan u Solinu te najnoviji u Makarskoj. Riječ je o jednoj strankinji i kontaktu prije oboljele osobe te o tri člana obitelji kojoj je zarazu donio djed, a među njima je i učenik splitske Osnovne škole Marjan.

Dijete nema simptome bolesti, ali epidemilozi su odlučili testirati svu djecu u razredu i učitelje koji su s njim bili u kontaktu i koji su u samoizolaciji.

- Što se tiče ostatka škole nema uistinu nikakvog straha s obzirom da su se primjenjivali sve mjere u školi, dakle taj razred bio je sam u školi, nisu bili zajedno na odmoru nisu se zajedno družili tako da nema straha i mi ni ne očekujemo ni ovdje u ovom razredu da će se nešto događat, rekla je dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ-a.

- Rizik je vrlo mali zbog toga što je dječak asimptomatska osoba, a znamo prema najnovijim znanstvenim istraživanjima da su nam znatno manje rizične osobe koje su asimptomatski nositelji virusa - BLIC - ali ono što mi sada radimo, a to smo isto radili na Braču, je da idemo jako jako široko kako bismo svaku mogućnost da netko bude možda asimptomatski da zaista sve te ljude pronađemo odmah i blokiramo, stavimo virus u sve slijepe putove tako da se on ne može dalje širit, istaknula je dr. Diana Nonković, epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ-a.

Među novozaraženima je i djelatnik Centra za autizam - provjeravaju se i njegovi kontakti. Rezultati testova trebali bi biti poznati večeras.

Među oboljelima je i strana državljanka iz Irske, koja se od dolaska u Hrvatsku nalazi u samoizolaciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!