14:47 / 10.11.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Splitski proračun za iduću godinu 1,6 milijardi kuna?

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak najavio je smanjenje ustrojstvenih jedinica gradske uprave sa 12 na osam i novu sistematizaciju u siječnju, dok bi gradski proračun za 2022. trebao iznositi 1,6 milijardi kuna, a grad će se i zadužiti za neke projekte.

Govoreći o proračunu grada Splita za iduću godinu Puljak je na redovitom briefingu za medije izjavio da će 'istovremeno biti štedljiv i razvojan', i trebao bi iznositi oko 1,6 milijardu kuna.

Gradonačelnik je najavio i da se planiraju zadužiti za razvojne projekte, ali, kaže, samo onoliko koliko grad to može podnijeti. Nije želio iznijeti više detalja o proračunu za iduću godinu, rekavši da će ga u ponedjeljak predložiti Gradskim vijećnicima, podsjetivši da je prošli iznosio 1,4 milijardu kuna.

- Proračun je veći nego što je bio prošle godine zbog činjenice da trebamo vratiti dug od 130 milijuna kuna kojeg smo naslijedili, a isto tako imamo više razvojnih projekata za sljedeću godinu. Povećat ćemo prihode iz EU fondova, ali proračun dogodine mora biti štedljiv zato što moramo vratiti dug. Predložit ćemo da se grad zaduži za jedan određeni iznos za razvojne projekte, kazao je Puljak.

Ustvrdio je da financije grada Splita nisu katastrofalne, ali niti super dobre, no, kaže Puljak, "mislim da su realne".

Dodao je kako im je cilj modernizacija poslovanja kroz menadžerski sustav upravljanja upravnim odjelima, navevši kako zarađuju milijardu i 150 milijuna kuna, a kada se uz to zna koliko troše na hladni pogon, ostaje im 15 milijuna kuna za projekte. Zato im je u planu povećanje prihoda kroz EU fondove i zaduženjem putem povoljnih kredita čime bi realizirali sve prioritetne i najavljene razvojne projekte.

Najavio je i da će iduće godine s radom započeti Hospicij Matošić koji je dobio uporabnu dozvolu.

Upitan da komentira okupljanja ljudi koji se protive mjerama u sprječavanju pandemije, covid potvrdama i cijepljenju, gradonačelnik Puljak je odgovorio da nas 'virus sve ugrožava'. Dodao je da među nama postoje oni koji se ne mogu cijepiti zbog medicinskih razloga, da ih moramo zaštititi, a najefikasniji i najbolji način za zaštitu je cijepljenje.

Pozvao je građane Splita da zaštitite sebe i svoju djecu i da se cijepe.

- Potrebna nam je pomoć sviju da izađemo iz ove krize. Napravimo što god možemo da ova kriza što prije završi. Primjeri iz zapadnih europskih zemalja, čiji su se stanovnici procijepili u puno većem broju, pokazuju da su sada u puno boljoj situaciji nego što smo mi, zaključio je Puljak.

O šetalištu Ivana Pavla Drugog

Za uređenje Šetališta Ivana Pavla Drugog odabran je izvođač, a osiguran je i novac iz gradskoga proračuna - ističu u HDZ-u - pa se čude kako radovi još nisu počeli. A i koncesija je, kažu, spremna.

- Odluka o koncesiji je prošla sva nadležna tijela i čeka se samo odluka vlade o koncesionaru. Umjesto da imamo bagere koji rade najbitniju prometnicu koja je preduvjet realizacije svega ostaloga mi imamo nesposobnu gradsku vlast koja nije u stanju gotovo 6 mjeseci sama sebi izdati građevinsku dozvolu, rekao je Vice Mihanović iz splitskog HDZ-a.

Ivica Puljak odgovara kako će šetalište početi uređivati uskoro, iako u svezi koncesije platoa još nema konkretnih pomaka, a očito postoje i problemi u komunikaciji između Grada i Vlade.

- Ja opet pozivam HDZ-ovu Vladu da napokon riješi taj problem koncesije. Ja se nadam da u žalidbenom procesu neće se sve to zajedno odužiti. Kad dobijemo koncesiju - mi ćemo se tome projektu posvetiti, to jest naša firma "Žnjan do.o.o.". Ja bi sad ovdje mogao reći da, HDZ, da je htio, mogao realizirati, ali neću, poručio je gradonačelnik Ivica Puljak.

Uz Tehnološki park na Dračevcu i POS-ove stanove, Žnjan je jedan od kapitalnih projekata koje Puljak sa suradnicima namjerava realizirati do kraja mandata. Prijedlog proračuna za sljedeću godinu vijećnicima će poslati u ponedjeljak. Bit će, kaže, težak 1,6 milijardi kuna, štedljiv, jer je grad u minusu, ali i razvojan - no ići će se u kredit!

- Mi ćemo predložit da se grad zaduži za jedan određeni iznos kojim ćemo se zadužit za razvojne projekte. Grad Split se može zadužit. Mi nismo u toj vrsti problema, dodaje.

Puljak se pohvalio direktorima gradskih tvrtki izabranima na natječajima i najavio novi ustroj gradske uprave- s manje upravnih odjela.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!