Splitski SDP će tražiti tematsku sjednicu Gradskog vijeća o Brodosplitu

05.10.2022.

14:40

Autor: Hina/HRT/V.G.

Brodosplit

Brodosplit

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Splitski SDP zatražit će sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća o stanju u Brodosplitu u kojem je u ožujku privremeno zaustavljena proizvodnja jer mu je blokirano 60 milijuna eura kredita banke u ruskom vlasništvu nakon napada Rusije na Ukrajinu.


- Predložit ću tematsku sjednicu Gradskog vijeća na kojoj ćemo tražiti dolazak predstavnika vlade i Brodosplita kako bismo doznali ima li splitski škver ikakvu budućnost ili je riječ samo o mrtvacu na kojem treba napraviti obdukciju, rekao je tajnik splitskog SDP-a i vijećnik Davor Matijević na konferenciji za novinare u srijedu.

Dodao je kako je o tomu razgovarao i s gradonačelnikom Splita Ivicom Puljkom te da se i on složio s takvom idejom i pri tomu je izrazio zabrinutost stanjem u Brodosplitu.

Po Matijevićevom tumačenju,  u splitskom je škveru riječ o gospodarskoj katastrofi jer je tvrtka, kada ju je prilikom kupnje preuzeo Tomislav Debeljak, imala 3400 radnika, a sada ih je stotinjak od kojih samo pedesetak prima plaću.

- Splitski škver ima bogatu tradiciju, preporodio je ratova i nedaće i žalosno je da se ta kompanija ugasila 2022. i šaptom pala, rekao je Matijević.

Istaknuo je da se uopće ne zna koliko je Brodosplit zadužen, ali se zna da postoje razne dubioze.

- Nitko ne postavlja pitanje što će biti s pola milijuna četvornih metra zemljišta na vrijednoj lokaciji - o tomu šute sindikati, političari i institucije," rekao je Matijević.

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s vlasništvom zemljišta na kojem je smješten Brodosplit, Matijević je rekao kako je prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora između Debeljaka i vlade onda su "oni (novi vlasnici škvera) dobili pravo na to zemljište."

- E sad, koji su točno uvjeti, to je ono što ćemo tažiti od Vlade da nam obrazloži na tematskoj sjednici Gradskog vijeća, dodao je Matijević.

Na pitanje kako tumači činjenicu da Brodosplit, tvrtka iz Hrvatske koja je članica NATO-a, dovodi tu tvrtku u ovisnost o ruskoj banci, Matijević je rekao da se "ništa ne događa slučajno".

- Sve se planski radilo i guralo škver u situaciju u kojoj je sada, te je pitanje hoće li netko snositi konsekvence zbog ovakvog nemarai nebrige, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!