Splitski SDP: HDZ neozbiljno shvaća značaj prometne integracije Dalmacije

23.08.2023.

13:32

Autor: Hina/HRT/A.V.

Goran Kotur

Goran Kotur

Foto: Ivana Ivanovic / PIXSELL

Splitski SDP odgovorio je splitskom HDZ-u vezano za povezivanje Dalmacije na koridore osnovne Transeuropske prometne mreže EU-a, optuživši ga da neozbiljno shvaća značaj prometne integracije Dalmacije.

- HDZ-u očito nije stalo do ozbiljnog i po hrvatske, a pogotovo dalmatinske interese, strateški ključnog povezivanja na koridore osnovne Transeuropske prometne mreže EU-a, Mediteranski i Baltičko-jadranski, navodi potpredsjednik SDP-a Split Goran Kotur u priopćenju kojim je odgovorio na objavu potpredsjednika splitskog HDZ-a Ivice Budimira.

Budimir je u utorak, reagirajući na poziv SDP-ovog Siniše Hajdaš Dončića ministru prometa Olegu Butkoviću da se na sjednici Vijeća Europske unije zauzme za uključivanje Dalmacije na osnovni Mediteranski koridor, poručio da Hrvatska nikad nije odustala od povezivanja Splita na Mediteranski prometni koridor te da je uključivanje u taj koridor u postupku trijaloga između Europskog parlamenta, Europske komisije i Vijeća EU.

Kotur za Budimira kaže da pokazuje zapanjujuću razinu neznanja o procedurama donošenja zakona Europske unije i hrvatske pozicije unutar institucija EU-a.

Tvrdi da Hrvatska u procesu trijaloga ne pregovara izravno s Europskom komisijom već to čine Vijeće EU-a i Europski parlament, a Hrvatska svoje stavove iznosi na Vijeću EU-a preko ministra Butkovića, koji nije zatražio uključenje Splita i Dalmacije na Mediteranski koridor EU-a.

- Ovakvo Plenkovićevo zanemarivanje Splita i Dalmacije ne može se izbrisati na bilo koji način, a kamoli nesuvislim pamfletom lokalnog HDZ-ovca. Ovakav traljav pokušaj prodaje magle ukazuje na to da HDZ-ova Vlada neozbiljno shvaća značaj prometne integracije Dalmacije u osnovnu Transeuropsku prometnu mrežu, navodi SDP u priopćenju.

Osim toga se Dalmaciji onemogućuje i puna željeznička integracija s EU-om. Vlada Andreja Plenkovića promašila je zicer za strateški željeznički i ukupni prometni i razvojni iskorak Dalmacije, koji bi nam dao šansu da se odmaknemo od monokulture turizma, poručuje splitski SDP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!