15:06 / 22.09.2020.

Autor: B.A./Hina

Splitski SDP: Koalicija HDZ-a i Kerumova HGS-a kamuflira nerad

Goran Kotur (foto: Milan Sabic/PIXSELL)

Goran Kotur (foto: Milan Sabic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Prema Koturovu tumačenju, vladajuća koalicija u Splitu tretira taj grad kao plijen koji se dijeli.
Predsjednik splitskoga SDP-a Goran Kotur ocijenio je u utorak da vladajuća koalicija u Splitu - HDZ i Hrvatska građanska stranka (HGS) Željka Keruma - svojim navodnim sukobom kamuflira svoj nerad i loše vođenje grada.

Mamić: Kolar će postati novi predsjednik SDP-a

Kotur je to rekao dan nakon što je - zbog nedostatka kvoruma - odgođena sjednica Gradskog vijeća jer su je vijećnici HGS-a bojkotirali zbog, kako su rekli, pogrdnog blaćenja Splita na stranici "Dnevna doza splitskog nereda" koja se koristi sloganom "Split je k...", te su zatražili hitnu zabranu tog slogana i kazneno gonjenje njegova autora Bojana Ivoševića.

Prema Koturovu tumačenju, vladajuća koalicija u Splitu, HDZ i Kerumov HGS, tretiraju taj grad kao plijen koji se dijeli, a sukob odgovara i gradonačelniku Andri Krstulović Opari kako bi "kamuflirao ono što nije napravio".

- I njemu je Kerum izgovor, a Kerumu je izgovor Opara i onda planiraju izaći pred svoje birače navodno čisti, dodao je Kotur.

- Krstulović Opara se stalno opravdava da mu Kerum ne da raditi, a Kerum stalno kritizira Oparu. Kerum se ponaša kao vladajuća oporba po sistemu 'palac dolje, ruke gore' u Gradskom vijeću. Povremeno izazove ovakav navodni skandal, a poslije se sve riješi i glasa se za sve najvažnije odluke, istaknuo je Kotur i dodao kako gradonačelnik Krstulović Opara u Kerumu ima "idealan vječni alibi".

Na upit raspada li se jučerašnjim bojkotom HGS-ovih vijećnika koalicijska vlast HDZ-a i HGS-a u Splitu, Kotur je odgovorio da je sadašnja gradska vlast dio trgovačkog dogovora.

- Ova gradska vlast se nikad nije ni sastavila kako treba, sastavila se isključivo kao dio trgovačkog dogovora. Ne možemo govoriti o raspadu nečega što je od početka bilo raspadnuto, izjavio je Kotur.

Član splitskoga Gradskog odbora SDP-a Danijel Kukoč je istaknuo kako je Split talac koalicije HDZ-a i HGS-a.

- Ta koalicija s jedne strane radi u stranačkom interesu, a s druge strane u privatnom interesu - sve na štetu javnog interesa, ustvrdio je.

Prema Kukočevim riječima, sadašnja vlast u Splitu razvoj grada temelji isključivo na turizmu, a epidemija koronavirusa je pokazala koliko je turizam problematična grana gospodarstva.

- Razvoj Splita ne može se temeljiti samo na turizmu, poručio je Kukoč.

Na upit kako će se splitski SDP pozicionirati na skorašnjim izborim za novo vodstvo SDP-a Hrvatske, Kotur je odgovorio da će svaki član s pravom glasa imati slobodu i pravo na vlastitu procjenu.

Kandidate za to mjesto ne vidi kao međusobne neprijatelje, nego kao osobe koje traže bolje rješenje za SDP i Hrvatsku.

- Ja sam sa svim kandidatima detaljno razgovarao, nisam dao javnu podršku nikomu, ali kolege unutar stranke će znati koga podržavam, s tim da smatram kako nije potrebno da to iznosim i široj javnosti, rekao je Kotur.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!