Splitski ViK poboljšava komunalnu infrastrukturu s 430 malih crpnih stanica

27.04.2023.

15:50

Autor: HRT/HINA/T.S.

Tomislav Šuta

Tomislav Šuta

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

U sklopu projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Splitska komunalna tvrtka Vodovod i kanalizacija (ViK) potpisala je ugovor za nabavu 430 malih crpnih stanica i okna ukupne vrijednosti veće od 1,3 milijuna eura.

Ugovor o nabavi i ugradnji malih crpnih stanica kućnih priključaka potpisao je privremeni upravitelj ViK-a Tomislav Šuta s tvrtkom Elektrokovina Adria, priopćio je ViK, napominjući da je dodatno s tvrtkom Gradatin potpisan ugovor o nabavi specijalnog vozila za ispiranje i čišćenje kanalizacijske mreže i električnog vozila za hidrotehnički tunel vrijedan oko 547 tisuća eura.

Tvrtka ističe da je nabava te opreme "još jedan važan element uspješne provedbe projekta aglomeracije Kaštela-Trogir u okviru kojeg je dosad na području Kaštela i Trogira izgrađeno 103 kilometra kanalizacijske i 32 kilometra nove vodoopskrbne mreže.

Uz to, rekonstruirano je 43,4 kilometra postojeće vodoopskrbne mreže čime su, navode osigurani preduvjeti za 5801 novi kanalizacijski priključak i 1206 novih i rekonstruiranih priključaka na vodoopskrbu.

Podsjećaju da je projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir sa 106 milijuna eura sufinancirala Europska unija kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija" 2014. 2020". 

ViK kao nositelj projekt realizira u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskim vodama, te gradovima i općinama na tom području.

Realizacijom projekta aglomeracije, vodoopskrbna mreža na području Kaštela, Trogira i Čiova proširit će se na dodatnih 7700 stanovnika s 2548 priključaka povećavajući stopu priključenosti na 99 posto.

Istodobno će 32.477 stanovnika (8.613 priključaka) biti priključeno na kanalizacijski sustav čime će se priključenost podignuti sa sadašnjih 45 posto na 97 posto, kažu u tvrtki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!