18:14 / 01.07.2019.

Autor: HRT

Splitsko-dalmatinska županija mladima gradi kuće

-

-

Foto: - / -

Splitsko-dalmatinska županija mladima daje do 120 000 kuna nepovratno za izgradnju i uređenje kuća u ruralnim područjima. Cilj je spriječiti odlaske mladih i oživjeti Zagoru.
Trideset i tri mlade obitelji potpisale su ugovore kojima od Splitsko-dalmatinske županije nepovratno dobivaju do 120 tisuća kuna za izgradnju i uređenje kuća u ruralnim područjima županije. Programom nazvanim "Tu je tvoj dom" planira se stambeno zbrinuti čak 200 mladih obitelji, a istovremeno oživjeti Zagoru i unutrašnjost dalmatinskih otoka. Zanimanje za ostanak i poticaje nadmašilo je sva očekivanja.

Marina, Josip i mali Rudi ovdje u Naklicama podignut će svoj dom. Županija im nepovratno daje 85 tisuća kuna.

- Živimo u Omišu, ali nam je cilj živit ovdje na Naklicama, znači na ovoj parceli iza, nama će biti jedna lijepa kućica za nas od 85 kvadrata s dvorištem za njega i buduću ekipu, rekla je Marina Plešnar iz Naklica.

A bit će ekipe po Zagori. U 33 obitelji koje su prve potpisale ugovore 80-ero je djece!

- Odgovorno tvrdim već za mjesec i po-dva bit će potpisivanje opet nekih novih ugovora i tako kontinuirano jer nam je cilj u ovom periodu, u ovom mandatu doći do preko 200 obitelji što ukupno znači bude li ovim intenzitetom djece, pa gotovo 1500 ljudi, tvrdi Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.

Jedinstven je ovo demografski projekt za unutrašnjost Dalmacije, za koji je Splitsko-dalmatinska županija već osigurala čak 4 milijuna kuna. Ravnomjerno se, od Vrlike do Vrgorca, za gradnju ili uređenje kuće, nepovratno daje od 40 do 120 000 kuna.

Neke općine poput Ciste Provo na iznos koji obitelj dobije od županije dodat će još 25 posto. Stotine prijava za život u Zagori već je stiglo - a natječaj još traje.


Poticaji se mogu dobiti i za kupnju zemljhišta, izradu projektne dokumentacije, za ishođenje građevinske i ostalih potrebnih dozvola za izgradnju obiteljskog objekta, istaknuo je Blaženko Boban u emisiji Tema dana.

- Natječaj traje do 1. studenog, a 1. siječnja će ponovno biti aktiviran, i tako sve dok ja budem župan. Nadamo se da će ugovor potpisati oko 200 obitelji, rekao je Boban.

Sredstva su osigurana iz županijskog proračuna.

- Glavni kriterij je da supružnici nisu stariji od 45 godina, drugi kriterij je da je sve sukladno natječajnoj dokumentaciji. Treći je da osoba nema vlasništvo nad nekom nekretninom.

Na sudjelovanje u ovom projektu pozvani su i načelnici i gradonačelnici. Iz Općine Cista Provo su se odazvali.

- Općina Cista Provo uključit će se s 25% sredstava, znači ako netko dobije 100 000 od županije, mi mu automatski uplaćujemo još 25 000 kuna, rekao je Marijan Kurtović, zamjenik načelnika Općine Ciste Provo.

Trend odlaska iz ruralnih sredina zahvatio je i Cistu Provo, pa bi ova pomoć trebala biti zalog za povratak, kao i za ostanak, ističe Kurtović. Uz to, ta Općina daje 50 000 kuna za treće i svako sljedeće dijete. Za osnovnoškolce osigurane su knjige, prijevoz srednjoškolcima i stipendije od 500 kuna redovitim studentima.

Osim projekta "Tu je tvoj dom" sufinanciraju se i projekti za poduzetnike i OPG-ove, istaknuo je župan, te kaže kako ga veseli što ima i onih koji žele odseliti u Zagoru.
  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!