15:24 / 24.11.2020.

Autor: M.Š./Hina

Splitskoj infektologiji uređaji za terapiju protoka kisika

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Splitsko-dalmatinska županija donirala je u utorak Klinici za infektologiju KBC-a Split dva uređaja za terapiju visokog protoka kisika.
Splitsko-dalmatinska županija donirala je u utorak Klinici za infektologiju KBC-a Split dva uređaja za terapiju visokog protoka kisika vrijedna 93 tisuće kuna, koji bolesnicima omogućuju dovoljnu opskrbu kisikom kako bi izbjegli mučan način liječenja na respiratoru.

➡️ Umrlo je 47 osoba, 2323 novozaraženih
➡️ Sve o koronavirusu  

Ravnatelj KBC-a Split dr. Julije Meštrović podsjetio je kako se KBC skrbi za sve bolesnike koji moraju biti hospitalizirani jer su jedina ustanova koja to može napraviti. Stoga je pozvao građane da se dosljedno pridržavaju svih epidemioloških mjera jer tako štite sebe, svoje bližnje, ali i bolnički sustav.

- U bolnici je trenutno sedam aktivnih takvih uređaja, s danas dva nova donirana, imamo ih ukupno devet, a potrebno ih je desetak, no s povećanjem broja bolesnika i više od toga. U bolnici imamo i respiratore koji mogu na isti način obavljati ventilacije, ali ipak je bolje da imamo uređaje koji služe tome, kazao je ravnatelj Meštrović.

Rekao je i da nemaju problema s primanjem novih bolesnika u bolnicu, nisu im zauzeti svi kapaciteti, nego oko 70 posto kreveta, no dodao je, nemaju dovoljno osoblja zbog čega raspoloživo osoblje preraspodjeljuju.

Boban obećao još dva uređaja do kraja godine

Župan Blaženko Boban obećao je da će županija do kraja godine realizirati nabavu još dva takva uređaja.

- Ovi su uređaji alternativa respiratoru i na određeni način sprječavaju da pacijent ne dođe na respirator. Od bolnice smo prije petnaestak dana dobili zamolbu i već smo je realizirali, a njihova vrijednost je 93 tisuće kuna, rekao je župan Boban.

Pozvao je građane da se pridržavaju mjera jer nam se, kaže, može dogoditi da zdravstveni sustav 'klekne'.

Na novinarsko pitanje rekao je da je jučer ta županija zabilježila 20 učenika osnovnih i 22 učenika srednjih škola koji su bili pozitivni na koronavirus, ali i da je stanje u domovima za starije i nemoćne na tom području dosta mirno unatoč proboju koronavirusa prije tri dana u dom u Vukovarskoj ulici, no srećom svi su asimptomatski. 

Štićenici su izolirani u domu, a iz drugih domova, državnih i privatnih, nemaju nikakvih dojava. Za brza testiranja građana kazao je da će pratiti trendove, da se za sada ne razmišlja o masovnim testiranjima iako se krenulo u nabavu testova.

Županiji je na donaciji zahvalio šef Klinike za infektologiju KBC-a Split dr. Ivo Ivić objasnivši da je riječ o uređajima koji bolesnicima, koji imaju visoke potrebe za kisikom, omogućava dovoljnu opskrbu kisikom, a da ipak ne idu na respirator.

Dodao je da će vjerojatno jedna trećina onih koji bi u prijašnjim okolnostima kada nisu imali te uređaje završila na respiratoru izbjeći taj prilično mučan način liječenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!