Spojio dvije velike ljubavi - putovanja i pomaganje

03.01.2022.

07:00

Autor: Ivana Perić/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Oleg u Africi

Oleg u Africi

Foto: Dnevnik / HRT

Najveća mu je sreća vidjeti osmijeh na licu djeteta - tako kaže Oleg Medica - čovjek koji je u životu uspio spojiti svoje dvije velike ljubavi - putovanja i pomaganje potrebitima. Tri mjeseca proveo je volontirajući u Africi, u sirotištu, i to mu je, kaže, promijenilo pogled na svijet.

Oleg je mladić velika srca iz Rukavca, iznad Opatije. Svjetski putnik, humanitarac koji je iz svog malog mjesta krenuo na put i obišao 70-ak zemalja, od Palestine, preko Kambodže pa sve do Indije, Irana. Prvi je put otputovao sa samo 5 godina kada ga je majka odvela u Australiju. Svjedočio je i rušenju Blizanaca.

- Apsolutno mislim da je svako putovanje veliko iskustvo i tko god može i ako može, svakako da si priušte ljudi, kaže.

Svoju ljubav prema putovanjima spojio je s još jednom - prema volontiranju. Sve je počelo prije nekoliko godina kada mu je preminuo prijatelj Dubravko i kada je njemu u spomen organizirao nogometni turnir, a prihod odlučio donirati u humanitarne svrhe.

- I tako je to počelo, od onda svake godine organiziramo te turnire za Dubravka i tako sam završio u Africi i volontirao, kaže.

Mjesec i pol volontirao je u Tanzaniji, u sirotištu uz dva prijatelja - Damira i Sanija.

- Nemaju ništa, a jednostavno su sretni, bez stresa, nemaju želje, nemaju ničega ali žive, druže se, paze jedan na drugod, ljepše je sretnije, priča Oleg.

A sretni su i Olegovi bližnji jer njegovo je srce golemo.

- S njim je uvijek veselo, uvijek nešto organizira i uvijek je živo, kaže prijatelj Damir Frlan.

Kao i njegovo sjećanje na dane u afričkom sirotištu.

- Ja sam im znao svaku večer u sirotištu dati bar jedan bombončić, to su gledali kao Boga i bili presretni, priča Oleg.

Naučio je tada da malo znači puno i da sva bogatstva svijeta ne mogu zamijeniti sretan pogled u očima napuštena djeteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!