Spomen na 402 djevojčice i dječaka poginulih u Domovinskom ratu

17.06.2023.

14:57

Autor: HRT/Hina

Spomen na 402 djevojčice i dječaka poginulih u Domovinskom ratu

Spomen na 402 djevojčice i dječaka poginulih u Domovinskom ratu

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

U spomen na 402 djevojčice i dječaka poginulih u agresiji na Hrvatsku tijekom Domovinskog rata, u Slavonskom Brodu je u subotu održana 21. komemorativna manifestacija "Mali križ velika žrtva" u organizaciji Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata. U Slavonskom Brodu se održava jer je u tom gradu živote izgubilo 28 djevojčica i dječaka.

- Projekt provodimo 21 godinu uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja. Ovo je jedino mjesto gdje se možemo okupiti iz svih krajeva Hrvatske sa istim tugama, problemima i žalostima. Ovo je za nas neprocjenjivo, rekla je predsjednica Zajednice udruga civilnih stradalnika domovinskog rata Juliana Rosandić

Istaknula je i kako na manifestaciji dosad nije sudjelovao ni jedan predsjednik vlade iako bi redovito trebali sudjelovati najviši državni dužnosnici.

- Ne postoji veća tragedija od gubitka djeteta. To je tragedija za obitelj, grad i cijelo društvo. U Hrvatsko je tijekom Domovinskog rata poginulo preko 400, a u ovom gradu 28 djece. To nam najbolje pokazuje svu bezočnost velikosrpske agresije na republiku Hrvatsku, rekao je državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović

Istaknuo je da je zbog nesreće, tuge i patnje obitelji poginulih civila i donesen Zakon o civilnim stradalnicima domovinskog rata. Za ostvarivanje prava iz ovog zakona podneseno više od 2.300 zahtjeva a riješeno je njih oko 1.700., istaknuo je.

- Unatoč politikanstvu pri njegovom donošenju, pokazalo se da je zakon dobar i usmjeren prema obiteljima žrtava. Bilo je priča da će biti deseci tisuća zahtjeva i da će zakon opteretiti državni proračun, ništa se od toga nije dogodilo, rekao je Janović.

Brojna izaslanstva položila su vijence kod spomen obilježja "Prekinuto djetinjstvo", a među njima i izaslanici predsjednika Zorana Milanovića, predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića te predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!