Spomen na žrtve logora smrti u Jasenovcu

28.04.2022.

19:08

Autor: T.D./HRT/Hina

Komemoracija u Jasenovcu

Komemoracija u Jasenovcu

Foto: Josip Regovic / Pixsell

Jom Hašoa - Spomen na šest milijuna Židova stradalih u nacističkim i fašističkim logorima tijekom Drugog svjetskog rata, obilježen je komemoracijom kod spomenika Cvijet u Jasenovcu.


Predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u RH Ognjen Kraus pozdravio one koji su preživjeli holokaust kao i sve sudionike komemoracije s nadom da su svi došli iz istih pobuda, razloga i osjećaja, te naglasio da je Jasenovac najveće stratište rasnih zakona u Nezavisnoj Državni Hrvatskoj, u kojoj je bilo više od 50 logora smrti. U NDH je nestalo gotovo 35 tisuća Židova, odnosno više od 80 posto populacije.

- Komemoracija je posvećena stradalima svih logora, po rasnim zakonima osim Židova, to su bili Romi i Srbi, te antifašisti, koji su ondje stradala kao protivnici ustaškog režima, najsramnijeg razdoblje hrvatske povijesti, kazao je.

Kraus je pozdravio sve s kojima se židovska zajednica zajednički bori za Hrvatsku koja je izborila pobjedu sa saveznicima u Drugom svjetskom ratu, na temeljima ZAVNOH-a i europskih civilizacijskih principa.

- Ovogodišnji Jon Hašoa posvećen je transportima Židova u koncentracijske logore, a najveći dio transporta na području NDH je vodio upravo na ovo mjesto, jasenovački logor smrti, kazao je Kraus.

Glavni rabin u Hrvatskoj Luciano Moše Prelević u molitvi je, uz ostalo, zaiskao da svijetom zavlada duh sloge i ljubavi, te da svi narodi žive mirno i sretno, a s njima i narod Izraelov. Neka se oni koji su stradali nauživaju vječne nebeske slasti u raskošnom raju.

Komemoraciji su bili nazočni saborski zastupnici predstavnici manjina - predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, Veljko Kajtazi i Furio Radin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin, savjetnik premijera akademik Zvonko Kusić i drugi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!