16:58 / 06.10.2020.

Autor: Hina

Spomen-obilježje poginulim braniteljima u Pakracu

Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Spomen-obilježje autorice Tatjane Đuranec na Trgu bana Jelačića izrađeno je kao gradska fontana, a oblikovana je u formi staroga grada Pakraca.
U povodu 29. godišnjice pogibije 19 hrvatskih branitelja iz Pakraca i okolnih naselja, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Pakrac-Lipik Silvija Svjetličić u utorak su im na glavnome gradskom trgu otkrili spomen-obilježje.

Spomen-obilježje autorice Tatjane Đuranec na Trgu bana Jelačića izrađeno je kao gradska fontana, a oblikovana je u formi staroga grada Pakraca. Kako je rečeno, svi elementi spomenika - voda kao izvor života, križ - simbol mučeništva i beton - tvrdi postojan element - šalju poruku "bili smo, jesmo i bit ćemo tu".

Nakon što je otkrio spomenik, potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved podsjetio je nazočne na žrtve koje su građani Pakraca i Lipika dali u obrani domovini, a spomenik, istaknuo je, neka "bude putokaz i podsjetnik na žrtve koje smo kao narod podnijeli u obrani domovine".

Pozvao je mlade da ne odlaze iz Hrvatske, pogotovo iz zapadne Slavonije, te da ostanu tu i svoju budućnost potraže kod svoje kuće.

Ministar Tomo Medved je istaknuo da je u proteklom mandatu Vlada za obnovu Pakraca osigurala 700 milijuna kuna i da je donijela Zakon o braniteljima, a priprema i zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Na komemoraciji i otkrivanju spomenika bili su i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, umirovljeni general pukovnik Marijan Mareković te u ime Hrvatskoga sabora Ante Deur.

Marijan Mareković uručio je Vinku Šircu, bratu poginulog zapovjednika obrane Pakraca Stjepanu Šircu Stipi, odličje Reda bana Jelačića, kojim ga je za vojne zasluge, organizaciju Hrvatske vojske i obranu Pakraca posmrtno odlikovao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Novac za spomenik osigurali su Ministarstvo branitelja i grad Pakrac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!