08:25 / 10.02.2018.

Autor: HRT

Spomendan je blaženog Alojzija Stepinca

-

-

Foto: - / -

Središnje misno slavlje bilo je u zagrebačkoj katedrali, na kojem se molilo za što skoriju Stepinčevu kanonizaciju. Predvodio ga je kardinal Josip Bozanić.
Spomendan je blaženog Alojzija Stepinca, koji je umro prije 58 godina u Krašiću pokraj Karlovca. Vjernici današnji dan obilježavaju kao Stepinčevo, koje upravo u Krašiću traje najdulje - 9 dana. Ove godine obilježava se i 20. obljetnica od proglašenja kardinala Alozija Stepinca blaženikom.

Upravo zato u Krašić su se slile na tisuće vjernika iz cijele Hrvatske. Središnje misno slavlje predvodio je kardinal Vinko Puljić. U propovijedi je istaknuo kako Krašić i ovaj kraj imaju na što biti ponosni jer ovdje se rodio i živio sužanjstvo "svetac od kojeg svi vjernici trebaju učiti kako se voli domovina, svoj narod i Crkva".

"Kao što je on bio obespravljen, tako je i danas jako puno kršćana prognanih i obespravljenih. Zato u prvom redu donosimo na ovaj oltar hrvatski narod, ali donosimo i sve kršćane koji trpe progonstvo da hrabri budu poput njega, i da ostanu vjerni poput njega - a to i nama treba, da budemo hrabri u vjeri i vjerni u svome životu", poruka je kardinala Vinka Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa.Središnje misno slavlje održano je u zagrebačkoj katedrali, molilo se za što skoriju Stepinčevu kanonizaciju, a predvodio je kardinal Josip Bozanić. Rekao je kako je kod kardinala Alojzija Stepinca posebno vidljiv dar utjehe povezan s nadom i s trpljenjem, a u propovijedi je i upozorio da se i danas grade mehanizmi društvenoga postupanja o svim žrtvama rata bez razlike, da postoji nedostatak kriterija pa čak i odmak od poruka europskih institucija te da hrvatsko društvo treba riješiti taj teret kako bi moglo graditi pozitivan nacionalni ponos i okrenuti se budućnosti.

Utjeha povezana s nevoljom patnjom i teškoćama povezana je sa spasenjem što se posebno vidi na primjeru blaženoga Alojzija Stepinca, napomenuo je kardinal Bozanić u propovijedi dodavši kako blaženi mučenik Alojzije trajno očituje blagoslov Gospodina, koji je Bog svake utjehe.

Gost Dnevnika 3 HRT-a bio je pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije Borna Puškarić.

Euharistijskim slavljem ujedno je zaključeno posljednje zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!