14:23 / 16.03.2018.

Autor: HRT

Spomenik žrtvama holokausta u Zagrebu do 8. svibnja 2019.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je posebnog izaslanika SAD-a za pitanje holokausta pri Ministarstvu vanjskih poslova Thomasa Yazdgerdija.
Spomenik žrtvama holokausta u cijelom svijetu trebao bi biti podignut na lokaciji zagrebačkoga Glavnog kolodvora do Dana oslobođenja grada Zagreba, 8. svibnja iduće godine, rečeno je novinarima nakon sastanka na kojem je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio posebnog izaslanika SAD-a za pitanje holokausta pri Ministarstvu vanjskih poslova Thomasa Yazdgerdija.

Američki dužnosnik izjavio je novinarima da je s gradonačelnikom razgovarao o komemoraciji žrtvama holokausta, važnosti obrazovanja mladih te da američka i izraelska vlada cijene napore koje su ulažu u ta pitanja. Na sastanku je također bilo riječi o konkretnim projektima kao što su sinagoga i izgradnja spomenika žrtvama holokausta, rekao je Yazdgerdi, ustvrdivši kako je važno da postoji volja i da se uključe sve strane u to pitanje. Poručio je kako je za mlade važno da ih se educira o onome što se dogodilo u Hrvatskoj i Europi tijekom Drugoga svjetskog rata.

Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavić Vukičević rekla je novinarima da su razgovarali i o izgradnji muzeja tolerancije i posebnog kulturnog centra, te o tome kako Zagreb sustavno pomaže obilježavanju i uređenju Spomen-područja Jasenovac.

Odgovarajući na pitanja kad će biti realizirani projekti, zamjenica gradonačelnika rekla je da očekuju da će do Dana oslobođenja grada Zagreba, 8. svibnja iduće godine imati prvi spomenik podignut za žrtve holokausta u cijelom svijetu. Spomenik će biti podignut na lokaciji Glavnog kolodvora kao podsjetnik svima koji dolaze u Zagreb, ali i svim sugrađanima na strahote Drugoga svjetskog rata koje se više nikad ne smiju ponoviti. Izgradnja sinagoge i kulturnog centra u domeni je dogovora dviju židovskih zajednica u Zagrebu, Vlade i Grada Zagreba, rekla je Pavić Vukičević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!