14:33 / 05.06.2019.

Autor: HRT/Hina

Sporazum: Hitni pacijenti iz doline Neretve zbrinjavat će se u mostarskoj bolnici

Snimila: Ruža Ištuk

Snimila: Ruža Ištuk

Foto: - / -

"Pacijenti doline Neretve i dijelom iz Vrgorca s pravom zahtijevaju da i oni pri hitnom zbrinjavanju imaju pravo na tzv. zlatni sat."
Hitni pacijenti iz doline Neretve i s područja Vrgorca, oni sa srčanim i moždanim udarom te pacijenti s politraumom i teško bolesna djeca ubuduće će se medicinski zbrinjavati u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, što je u petak formalizirano potpisivanjem sporazuma o suradnji u Ministarstvu zdravstva u Zagrebu.Potpisali su ga hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar Federalnog ministarstva zdravstva BiH Vjekoslav Mandić i ravnatelj mostarske bolnice Ante Kvesić.

- Time se i formalno rješava ono što se u stvarnosti događa. Pacijenti doline Neretve i dijelom iz Vrgorca s pravom zahtijevaju da i oni kod hitnog zbrinjavanja imaju pravo na tzv. zlatni sat. Diljem Hrvatske bolnice su od pacijenata udaljene mahom do jedan sat, a spletom povijesnih okolnosti i granice koja ondje postoji pacijenti doline Neretve su u neravnopravnom položaju kad se radi o iznimno teškim slučajevima, politraumi, pri infarktu i moždanom udaru. Ovim sporazumom dovedeni su u ravnopravni položaj s drugim građanima Hrvatske - izjavio je ministar Kujundžić.

Hitni pacijenti s tog područja, dodao je, ići će u bolnicu koja radi 24 sata, koja ima rezultate i broj postupaka koji jamče sigurnost i kvalitetu.

Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić rekao je da je zbrinjavanje hitnih pacijenata nastavak uspješne suradnje dvaju ministarstava, čime će se dijelu hrvatskih građana povećati dostupnost zdravstvene zaštite.

Ravnatelj mostarske bolnice naglasio je da bolnica ima sve kapacitete te su apsolutno otvoreni pacijentima iz doline Neretve, koji su prije 1991. i gravitirali toj zdravstvenoj ustanovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!