11:25 / 23.11.2018.

Autor: I.H./HRT/Hina

Sporazum o suradnji za sprečavanje nasilja nad ženama

-

-

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković potpisao je s resornim ministrima sporazum o suradnji u području sprječavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji.
U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u petak je u Vladi potpisan međuresorni Sporazum o suradnji u području sprječavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji sa ciljem uspostave novog Nacionalnog tima i novih županijskih timova za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.


'U Vladi je potpisan međuresorni sporazum čiji je cilj učinkovitija borba protiv nasilja nad ženama i u obitelji. Novost je da se nacionalni timovi za prevenciju, koji su prije bili u nadležnoti MUP-a, sada stavljaju pod okrilje ministrice Nade Murganić i ponovno se intenzivira njihov rad. Cilj sporazuma je sustavna podrška ženama i obiteljima, ali i bolja povezanost svih uključenih u cijelu priču', javila je Dajana Šošić.Svrha je sporazuma osiguravanje zajedničke i koordinirane suradnje radi sveobuhvatne zaštite žrtava nasilja i unaprjeđenje rada nadležnih državnih tijela i organizacija civilnog društva kroz provedbu zajedničkih programa izobrazbe.

Sporazum su u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, koja će biti predsjednica Nacionalnog tima.

U njemu će, uz nadležne ministre, biti i glavni državni odvjetnik, po jedan predstavnik Vrhovnog i Visokog prekršajnog suda, te dva predstavnika organizacija civilnog društva koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Kako bi se osigurala transparentnost u izboru, Vladin Ured za udruge provest će natječaj za izbor predstavnika organizacija civilnoga društva i izabrane osobe predložiti za članove.


Plenković: Želimo poslati poruku nulte tolerancije prema nasilju

Obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama poručujemo da je nasilje kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca, ali najčešće žena i djevojčica, te se obavezujemo sustavno i predano raditi na smanjenu nasilja u našem društvu kroz sve mehanizme koji nam stoje na raspolaganju, poručio je nakon potpisivanja sporazuma premijer Plenković.

Njegovim potpisivanjem, naglasio je Plenković, želimo poslati jasnu poruku nulte tolerancije prema nasilju. "Temeljno pravo svakog pojedinca je pravo na život bez nasilja i upravo stoga u središtu politike naše Vlade je stvaranje tolerantnijeg i pravednijeg društva, kao zalog za bolju budućnost nas i naših mladih", kazao je.

U proteklih pet godina u Hrvatskoj je ubijena 91 žena, što je čak 47 posto svih ubojstava, a u više od polovice slučajeva ubojice su bili njihovi intimni  partneri, ističe premijer. U prvih deset mjeseci ove godine, nažalost, usmrćeno je ukupno sedam žena, a njih pet usmrtila je njima bliska osoba, dodao je i naveo kako je od ukupnog broja kaznenih djela nasilja u obitelji (497) u ovoj godini, njih 88 posto učinjeno na štetu žena.

'Cilj ovoga važnog sporazuma ima za cilj sinergiju i koordinaciju svih resora i institucija, uključujući i predstavnike civilnog društva', rekao je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!