10:31 / 24.09.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Sporazumi o zaštiti ulaganja između EU i dvije azijske države

Domagoj Hajduković i Zvonimir Troskot

Domagoj Hajduković i Zvonimir Troskot

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Saborski zastupnici u petak u kratkoj raspravi podržali su potvrđivanje sporazuma o zaštiti ulaganja između država članica EU i Socijalističke Republike Vijetnama, odnosno Republike Singapura, kojima se želi poboljšati ulagačka klima.

Sporazumima se ulagačima iz EU i njihovim ulaganjima u Vijetnamu odnosno Singapuru omogućava pošten i pravičan tretman i zaštita od diskriminacije u odnosu na domaća ulaganja te regulira rješavanje sporova između ulagača, izvijestio je državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Zdenko Lucić.

Sporazumi štite i hrvatske ulagače, ali i otvaraju vrata za ulagače iz Singapura i Vijetnama koji se odluče doći u Hrvatsku da uživaju određenu zaštitu, kazao je Domagoj Hajduković (Klub zastupnika SDP-a).

- Svako povećanje stranih ulaganja, ne smo u u Hrvatsku već i druge države članice EU, pozitivno utječe i na hrvatsko gospodarstvo, istaknula je Zdravka Bušić (Klub zastupnika HDZ-a).

Zvonimir Troskot (Klub zastupnika Mosta) koji je živio u Singapuru i dobro poznaje tu zemlju primijetio je da je Singapur u sporazumu stavio određena ograničenja po pitanju opskrbe pitkom vodom i vlasništvo nad nekretninama.

Iako je zemlja veličine Krka, Singapur je uspio staviti EU u nepovoljan investicijski položaj po pitanju opskrbe vodom kako bi zaštitio taj resurs, dok Hrvatska svjesno i namjerno uništava to blago, ustvrdio je Troskot.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!